damiance Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 moje pierwsze kroki z przemalowaniem butów ... Zamówiłem przed wakacjami buty u szewca Kazimierza Sumery, w Łodzi. Nie będę się rozpisywał na temat samego zamówienia butów zrobionych na dość oldschoolowym kopycie... Kolor skóry jaki wybrałem okazał się "trudny". Poniżej zdjęcie z przymiarki. Kolor podobny do niczego Uploaded with ImageShack.us Odebrałem buty od szewc wypastowane pastą w kolorze sangria. Lepszego koloru na Piotrkowskiej nie szło kupić. Ponieważ pas łączący podeszwę z cholewką był w jasnym kolorze "skóry", szyty jasą dratwą, pastowanie dało efekt taki, jak na zdjęciu: Szukając odpowiedniego, ciemniejszego koloru, kupiłem pastę o barwie "ox blood" - wszystko szło dobrze dopóki nie przeszkadzało mi to, że buty zapastowane ciemniejszą pasta z czasem się obcierają i jaśniejszy kolor z pod spodu wychodzi. Decyzja byłą ciężka - przemalować na kolor w jakim będzie dostępny balsam koloryzujący i pasta. W grę wchodził balsam koloryzujacy saphir burgundowy nr 8 lub "rouge hermes" nr 12. Ponieważ obawiałem się, że burgundowy będzie za ciemny, przemalowałem buty na nr 12. Zapastowałem kremem Saphir nr 12. Podeszwę i obcas przemalowałem mieszanką balsamu nr 12 i ciemnego brązu (nr 05). Oto efekt (zdjęć z przemalowywania nie mam): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Doskonała robota . Czy będziesz tak uprzejmy zadać tytuł ?- ten post wydzielę osobnym wątkiem - tego nam brakowało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Jak tak patrzę to wydaje się, że wyszło miodzio Przynajmniej tak to wygląda na fotkach w zestawieniu z pierwotnym, faktycznie nijakim kolorem Czy sam zadowolony jesteś z efektu? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted December 18, 2011 Author Report Share Posted December 18, 2011 (edited) Jak tak patrzę to wydaje się, że wyszło miodzio Przynajmniej tak to wygląda na fotkach w zestawieniu z pierwotnym, faktycznie nijakim kolorem Czy sam zadowolony jesteś z efektu? pozdrawiam wydaje się że operacja przebiegła pomyślnie. Buty przetarłem Renomatem 2 razy, na szmatce. Warstwy past zeszły. Tak się zastanawiałem czy nie potraktować butów szorstką stroną zmywaka ale to raczej przy Decpanie byłoby wskazane. Skóra jest w dobrej kondycji, lico jak nowe. Połozyłem dwie warstwy balsamu, pędzelkiem malarskim. Oczekiwałem wprawdzie że balsam będzie skóra wchłaniać trochę lepiej, ale widać taka to mało chłonna skóra jest (miałem doświadczenia z lepszym wchłanianiem balsamu kiedy przemalowałem sobie nakładane noski w innych butach. Tam oryginalna farba trzymała się dość słabo i Renomatem dotarłem do żywej skóry, która została dokładnie zmatowiona) . Tak myślę, że jednak może powinienem ze 3 warstwy nałożyć szmatką, ale z drugiej strony nie widzę uchybień - skóra wygląda jak z garbarni. Z koloru jestem zadowolony. Ponieważ mamy zimę muszę do wiosny poczekać z noszeniem, no chyba że po domu pochodzę Jeżeli chcecie wydzielić temat to bardzo proszę. Tytuł nadajcie według uznania. Edited December 18, 2011 by damiance Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Pod ten wątek jak znalazł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Gość jest powalający jak się go ogląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizg77 Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Na początku myślałem (ten fryz i marynareczka w kieszonce chusteczka...) że gość będzie grał na.... klarnecie, a on czyści i maluje. Potem to już wiadomo różowa koszulka, fryz na Segala - profesjonalny renowator. I bardzo ładnie mu to wyszło... JESTEM NA TAK... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Przed: Po: W trakcie: Cała fotorelacja, wraz z opisem: http://www.styleforum.net/t/45530/shoe-antiquing/15#post_728502 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 23, 2012 Report Share Posted March 23, 2012 A takie fajne, białe były Nie wszystko złoto ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts