Guest Monter Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Mam problem z wyrobami mającym dobre 80 a w drugim wypadku i więcej lat Mianowicie chodzi mi o buty wojskowe wysokie, pamiątka po wojaku z Legionów Piłsudskiego. Byly strasznie sztywne- drewno. Ostatnio umyłem je mydłem siodlarskim i przesmarowałem tłuszczem do skory. Kondycja skory poprawiła sie znacznie- sa juz elastyczne. Chciałbym zniwelować tew zagięcia. Pomyślałem o wykorzystaniu prawideł, ale czy one nie powinny byc robione pod dane obuwie? Czy można kupić z podobna rozmiarowo i spróbować dopasować? Fotki butów jeden juz świeżo po zabiegu. Druga sprawa, w innym przedmiocie skora dostała białych wykwitów i w miejscu łączenia nitami pojawiły sie kleiste plamy. Domniemam ze te białe to pleśń a ten "klej"? To także potraktowałem jak wyżej- czyszczenie i kondycjoner do skory Edited December 12, 2011 by Monter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fizyk Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Temat też poniekąd mnie interesujący. Czekam więc z niecierpliwością na odpowiedź specjalisty w zakresie renowacji i konserwacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Zrób proszę foty makro tego o czym mówisz . Jak robisz lampą - przesłoń ją kartką papieru - rozprasza światło staje się miękkie. Jaki tłuszcz dałeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Monter Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 (edited) Zrób proszę foty makro tego o czym mówisz . Jak robisz lampą - przesłoń ją kartką papieru - rozprasza światło staje się miękkie. Jaki tłuszcz dałeś ? Niestety zdjęć nie zrobiłem a teraz już po ''konserwacji"'- mycie mydłem siodlarskim, jakaś niemiecka firma, a tłuszcz to PALC. Jak na razie jest ok, ale minęło jakieś 2 tygodnie od tego zabiegu. Edited December 12, 2011 by Monter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Nity są stalowe czy mosiężne ? Z tego co wiem nie produkowano butów w jednej firmie w tamtych czasach - są spore rozbieżności . O które zniekształcenia dokładnie ci chodzi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Monter Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Nity mosiężne. Wokół nich pojawia sie gesty jakby klej, żywica? Co do butów i ich produkcji, tak zgadza sie byly fabryki szyjące na zamówienie dla wojska wg wytycznych tzw. Warunków technicznych czy podobnych dyrektyw. Chodziło mi o tzw. prywatny obstalunek. Tam chyba kopyto było robione pod klienta, jednakze nie wiem czy owe obuwie bylo właśnie takim zamówieniem. Chodziło mi o te zagięcia przy kostce z przodu i z tylu, wiem ze sa naturalne, ale boje sie by nie pękały. Czy zakup prawideł z podobnym wymiarem wkładki i późniejszym dopasowaniu, np. po przez oszlifowanie ma sens? Czy tylko wypchać je szmatami? Pytam bo moze ktos ma większe doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Proponował bym poszukać znajomego z jonizatorem . Skóra prawdopodobnie w skutek wieku złapała pleśń - podanie przed pozbyciem się owej tłuszczu, może zaszkodzić . Popytaj - sposób jest dla skóry zupełnie bezpieczny i wart zachodu . Od tego zacznijmy . Plamy owe koło nitów potraktuj terpentyną i daj znać o efekcie . Podeszwy też należy wysmarować jak się domyślasz . Proponował bym mocniej o nie zawalczyć jednak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Monter Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Axe- jonizator ten zwykly co mozna zanabyc do mieszkan? Podeszw jeszcze nie ruszalem, ot tylko przesmarowalem tym tluszczem, bo nide mialem na nie pomyslu Nity, przetre terpentyna i dam znac Dzieki za porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Tak ten zwykły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts