Charin Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 (edited) Cześć, moja najnowsza praca. Postanowiłem zrobić koledze futerał na zippo. Motyw z bilą ma pewne znaczenie. Nad szwami cały czas pracuje, mam już radełko za 4zł, dzięki niemu szew jest równiejszy, ale nadal muszę trochę poćwiczyć. Edited December 11, 2011 by Charin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Brakuje pewnie jeszcze jednego narzędzia do równego szwu i chowania go - ale może to już tylko moja uwaga o wartości historycznej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted December 11, 2011 Author Report Share Posted December 11, 2011 Brakuje pewnie jeszcze jednego narzędzia do równego szwu i chowania go - ale może to już tylko moja uwaga o wartości historycznej Mówisz o grooverze - mam go, ale nie zawsze umiem go poprawnie użyć. Wycina on rowek pod szew - w tym wypadku byłoby ciężko, bo odległość od wymodelowanego kształtu do miejsca szwu jest niewielka. Starałem się porządnie wygnieść ten rowek, ale mimo wszystko - wyszło jak wyszło. Z kolejną pracą myślę, że będzie tylko lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Bo sa dwa rodzaje http://www.wbutach.pl/topic/455-groover-tutko-recenzja/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 No tak patrzę, podziwiam ... podoba mi się, ale z moją "cierpliwością" i drżącymi łapami to chyba nie dla mnie co? Cierpliwość, precyzja to chyba podstawa co? No to zdrówko Ile czasu trzeba poświęcić na zrobienie takiego etui? Ile trzeba wydać na zestaw narzędzi? Czysta ciekawość, bo jak już wspomniałem nie nadaję się raczej do tego pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Na narzędzia nie_problem tyle ile masz - dobre w zestawie podstawowym ( mówię o wysokiej półce ) to tak lekko 2k PLN. Nie pij tyle albo zacznij to przestaną się telepać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 Ile czasu - ja robię tylko w wolnych chwilach i zajęło mi to 3 dni. Myślę, jakbym się zmobilizował to kilka godzin - jestem cały czas amatorem, wszystko wykonuje bardzo wolno i staram się jak najdokładniej. Są etapy, w trakcie których przedmiot trzeba odstawić - np. formowanie lub klejenie - wtedy siłą rzeczy trzeba czekać Odnośnie kosztów narzędzi - zaczynałem totalnie bez niczego. Paski do zegarków robiłem mając tylko szydło - w Polsce kosztuje kilkadziesiąt zł, ja przywiozłem z USA za 20zł. Potem etapami dokupowałem różne potrzebne narzędzia - ogólnie wydałem około 600zł, a nadal nie mam wszystkiego co by mi się przydało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Pewnie i jeszcze dwa tysiaki by były mile widziane co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 Powiem tak - przydało by się, bo chętnie kupiłbym maszynę kaletniczą do szycia skóry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Maszyna kusi wiem .Ale... Przestanie to być już pełnym Hand Made - oczywiście to moje zdanie . Fakt jak jest do przeszycia pasek i trzy metry ściegu to fisia można dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Powiem Ci, że z szyciem mi się bardzo długo schodzi, ale to nie jest problem, bo jestem cierpliwy. Strasznie od tego bolą ręce, bo trzeba mocno naciągać, a do tego jeśli się źle złapie nić, to łatwo przeciąć skórę - dwa razy tego doświadczyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Dlatego kolego Hand Made ma kosztować i musi - jak komuś nie pasi cennik to do chin zapraszamy Wiem i chylę zawsze czoła ,ale uzasadniłem to i mam nadzieję dosadnie oraz bez obrazy nikogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted December 14, 2011 Author Report Share Posted December 14, 2011 Na pewno masz rację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts