jonas123 Posted December 20, 2022 Report Share Posted December 20, 2022 Dzień dobry ! Mam pytanie odnoiśnie renowacji/czyszczenia paska jak na zdjęciu: https://drive.google.com/file/d/10QR2AYWTKn41z9RGLMYk3p5mXP1LWcOS/view?usp=share_link Nie jest to zwykły pasek tylko kolorowy i właśnie tu mam pytanie jak to odnowić - wiem, że ściera się stare lico i nakłada nowe ale tutaj są różne kolory - przyznaje ze nie jestem zbyt mocny w malowaniu skóry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 21, 2022 Report Share Posted December 21, 2022 To chyba jest jakaś dwoina. Dość trudny materiał do ładnego wykończenia i to jeszcze z dwukolorowymi skomplikowanymi wzorami. Tu masz cały dział o malowaniu skór, jeżeli mimo wszystko chcesz próbować: https://www.wbutach.pl/forum/227-malowanie-skór-licowych/ Zawsze najpierw oczywiście usunięcie starych warstw, odtłuszczenie i wyrównanie powierzchni. Dopiero wtedy farby i wykończenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonas123 Posted December 25, 2022 Author Report Share Posted December 25, 2022 Dziękuję za odpowiedź ! Możesz przybliżyć temat o "dwoinie" ? Bo nie wiem jak go połączyć ze skórą licową czy ogóle ze skórą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 W wielkim skrócie - nie jest to surowiec jakościowy. Definicyjnie masz tutaj dedykowany wątek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonas123 Posted December 26, 2022 Author Report Share Posted December 26, 2022 W dniu 21.12.2022 o 11:43, MOD napisał: To chyba jest jakaś dwoina. Dość trudny materiał do ładnego wykończenia i to jeszcze z dwukolorowymi skomplikowanymi wzorami. Tu masz cały dział o malowaniu skór, jeżeli mimo wszystko chcesz próbować: https://www.wbutach.pl/forum/227-malowanie-skór-licowych/ Zawsze najpierw oczywiście usunięcie starych warstw, odtłuszczenie i wyrównanie powierzchni. Dopiero wtedy farby i wykończenie. To na pewno nie jest skóra typu zamsz itp - skóra jest licowana tylko popękana. Dokopałem się do producenta tego pasa - D. Bell '82 - jest kilka takich pasów na ebay-u. To była jakaś manufaktura amerykańska, więc oprócz sentymentu ten pas ma też swoją historię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Nie chodzi o zamsz, a słabej jakości surowiec, z którym pracuje się bardzo ciężko. Mogę się oczywiście mylić i może ktoś ci tu pomoże mocniej, ale sam mam trudne doświadczenia w podobnych przypadkach. Trudno wyrównać powierzchnię i ładnie wykończyć. Wydaje mi się, że w grę wchodzą tylko akryle, jeżeli już z tym walczyć. Ale podkreślam, że to nie jest mój konik. Może ktoś ci tu jeszcze pomoże bardziej kompleksowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts