mes1234 Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Kupiłem buty robocze, cholewka wykonana z nubuku. Chciałbym się poradzić jak mogę je trochę uchronić przed zużyciem i może poprawić wodoszczelność. O ile wykończenie cholewki jest póki co wodoszczelne o tyle pewnie w mocnym deszczu nubuk trochę wody przepuści. Tak wyglądają. Domyślam się, że jakieś natłuszczanie przyciemni kolor ale mi to nie przeszkadza a nawet wskazane bo na budowie wiadomo jak jest. Kopać w nich nie będę ale jakiś kurz czy pył jest wszechobecny. Prosiłbym o jakieś konkretne porady jakich środków mogę użyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Ogólnie dostępne impregnaty do nubuku, nubuk to najgorszy rodzaj skóry na buty robocze, lepszy jest wtórnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Jeżeli bez wpływu na kolor i strukturę to optymalnie TARRAGO Nano Protector. Jeżeli natomiast kolor nie jest dla ciebie istotny, a zlicowanie struktury nie stanowi problemu to TARRAGO Tucan, bo ma świetne parametry. Można się ewentualnie pokusić o Zestaw by AXE316. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrissbe Posted March 15 Report Share Posted March 15 Jestem geodetą, robię dziesiątki/setki kilometrów miesięcznie na nogach. Jeżeli masz buty z nubuku to obowiązkowo wspomniany "zestaw by axe316". Miałem MEINDL ISLAND PRO w kolorze zieleni, a teraz mam czarne i ładniejsze od tej zieleni. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts