PALKER Posted May 21, 2022 Report Share Posted May 21, 2022 Witam może ktoś pomoże mam buty Nike airmax 270 golf w 2-3miejscach mam brązowe plamy/ kropki nie da się ich zmyć ani nic wie ktoś jak je usunąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted May 22, 2022 Report Share Posted May 22, 2022 Cześć. Za mało informacji. Pokaż najlepiej zdjęcie i napisz, jakie jest źródło zaplamienia. Wtedy można ewentualnie coś sugerować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rurov Posted May 26, 2022 Report Share Posted May 26, 2022 (edited) Proponuje zastosować/spróbować o ile masz dostęp/można popytać w pralniach chemicznych o substancję czterochloroetylen, używany do chemicznego czyszczenia ubrań na “sucho” czy wywabiacz plam. Jest rakotwórczy, ale kilka razy uratował mi buty. Sprawdziłem, można go dostać na znanym portalu. Edited May 26, 2022 by rurov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 26, 2022 Report Share Posted May 26, 2022 Wszystko zależy do tego co to za plamy i jak to wygląda. Są takie bardzo silne odplamiacze do skór z linii AVEL HUSSARD i one często pomagają w przypadkach beznadziejnych. Ale po silnych preparatach możesz być zmuszony, by odnowić kolor całości, bo mogą pojawić się jasne przebarwienia. Wtedy stosujesz albo farby akrylowe do skór, albo barwniki do zamszu i nubuku. Jeżeli odplamianie nie pomoże, wtedy opcją może być barwienie na ciemniejszy odcień. Wtedy działasz tymi samymi farbami i barwnikami. Tak można długo, bo wszystko zależy Dlatego tak istotne, by problem zobaczyć. Wielu rzeczy możesz nauczyć się z tego Bloga o Butach i Skórach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rurov Posted May 26, 2022 Report Share Posted May 26, 2022 (edited) Ja stosowałem czterochloroetylen do usuwania plam z zamszowych adidas-ów. Przebarwienia nie powstały, a efekt był nawet na "plus". Miejsca uprzednio zaplamione były bardziej czarne, tak że przeczyściłem całość żeby ożywić zamsz. Edited May 26, 2022 by rurov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts