mpaw Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Dzień dobry. Pracuję w ochronie. Czasami moje dyżury trwają 24h + dojazd i przyjazd. Dodatkowo używam butów na co dzień. Nie wiem, czy to od spoconych nóg, ale skarpetki też podobnie cuchną. Skarpetki piorę, ale butów z ECCO za 700 zł boję się uprać. Buty są super, nieprzemakalne, ze skóry + GORETEXu. W internecie znalazłem stronę, gdzie podawali kilka sposobów jak pozbyć się brzydkiego zapachu. M. In. przez zamrożenie. Niestety, leżały w torbie w zamrażarce przez ponad 24h, ale smród jak był, tak jest. Było więcej sposobów, ale nie testowałem. Proszę o pomoc. Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted February 26, 2021 Report Share Posted February 26, 2021 Zamrożenie butów? Nie rób takich rzeczy! Zniszczysz je! Tu nie ma wielkiej filozofii: Dobry odświeżacz do butów Dobre skarpety (nieśmierdzące), np. z wełny merynosów Rotacja obuwiem - dobrze byś miał choćby 2 pary, które możesz używać naprzemiennie lub co 2-gi dzień, wtedy te wcześniej używane mają czas na odpoczynek i oddanie wilgoci, którą wchłonęły Czyścisz nie tylko buty, ale i wnętrze oraz wkładki, czasem warto zajrzeć nawet pod wkładki. Wnętrze butów możesz czyścić, np. uniwersalnym płynem do butów Higiena stóp. Dokładne mycie i kontrolowanie, czy gdzieś nie wdaje się grzybica ... etc. Jeżeli cierpisz na nadpotliwość, to talk do stóp może być dobrym rozwiązaniem. No, ale nie mrożenie i rażenie prądem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IrenkaIrenka Posted July 6, 2022 Report Share Posted July 6, 2022 A próbował ktoś sody oczyszczonej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts