Jump to content

Skóra laminowana?

Ala
 Share

Recommended Posts

Cześć. Mam do Was pytanie o dziwne zjawisko na butach wykonanych ponoć ze skóry licowej. Przy czyszczeniu nowych butów Cleanerem oderwał mi się z nich fragment jakiejś powłoki, musiałam widocznie podważyć jakiś zadarty fragment. To coś wygląda jak bardzo cienka folia i jest lekko rozciągliwe - starałam się to uchwycić na fotografiach. Czy to jest ta słynna skóra laminowana?

Co z tym można zrobić? Da się to całe jakoś usunąć ze skóry, i później  jakoś tę skórę sensownie wykończyć, czy może powinnam te buty reklamować (czytałam podawane tu na forum przepisy odnośnie nazywania skóry powlekanej "skórą", kiedy grubość powłoki nie przekracza 0.15mm więc mam obawy, że reklamacja nie zostanie uwzględniona).

20201108_011310.jpg

20201108_011305.jpg

20201108_011155.jpg

Chyba faktycznie zacznę od producenta, zapytam co to jest za surowiec, ale docelowo zastanawiam się nad reklamacją i zwrotem. Ten płatek powłoki (laminatu?) jeszcze się trzyma, ale wygląda to tak że jakbym mocniej pociągnęła to zerwałabym dużo większy kawałek. Pommadier też słabo się wchłania w tę skórę, i to już jest podejrzane. Źle to wygląda.

Fakt, mogłabym to zatuszować tym kremem do renowacji, może nawet Pommadier by w to miejsce się ładnie wchłonął bo pod powłoką jest matowa powierzchnia, ale nie chciałabym docelowo musieć łatać tych butów tak co jakiś czas. Lipa...

Rozumiem, że jeśli jest to jakiś laminat to będzie trudno takie buty traktować np. Renomatem, bo byłoby duże ryzyko uszkodzenia tej cieniutkiej powłoki?

Jeżeli surowiec nie ma właściwości chłonnych to w ogóle pielęgnowanie go dobrymi środkami do skór naturalnych mija się z celem. To może być, np. jakaś dwoina wykończona laminatem, ale wolałbym nie zgadywać. Producent powinien tu wykazać się większymi kompetencjami.