Ala Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 Cześć. Mam do Was pytanie o dziwne zjawisko na butach wykonanych ponoć ze skóry licowej. Przy czyszczeniu nowych butów Cleanerem oderwał mi się z nich fragment jakiejś powłoki, musiałam widocznie podważyć jakiś zadarty fragment. To coś wygląda jak bardzo cienka folia i jest lekko rozciągliwe - starałam się to uchwycić na fotografiach. Czy to jest ta słynna skóra laminowana? Co z tym można zrobić? Da się to całe jakoś usunąć ze skóry, i później jakoś tę skórę sensownie wykończyć, czy może powinnam te buty reklamować (czytałam podawane tu na forum przepisy odnośnie nazywania skóry powlekanej "skórą", kiedy grubość powłoki nie przekracza 0.15mm więc mam obawy, że reklamacja nie zostanie uwzględniona). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 Próbowałbym chyba tuszować to kremem do renowacji skór, niezależnie od rodzaju tego materiału, ale jeżeli faktycznie nie doszło do jakiegoś zahaczenia to chyba warto najpierw spróbować jednak u producenta. Powinien pomóc i dać konkretne info na temat surowca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ala Posted November 9, 2020 Author Report Share Posted November 9, 2020 Chyba faktycznie zacznę od producenta, zapytam co to jest za surowiec, ale docelowo zastanawiam się nad reklamacją i zwrotem. Ten płatek powłoki (laminatu?) jeszcze się trzyma, ale wygląda to tak że jakbym mocniej pociągnęła to zerwałabym dużo większy kawałek. Pommadier też słabo się wchłania w tę skórę, i to już jest podejrzane. Źle to wygląda. Fakt, mogłabym to zatuszować tym kremem do renowacji, może nawet Pommadier by w to miejsce się ładnie wchłonął bo pod powłoką jest matowa powierzchnia, ale nie chciałabym docelowo musieć łatać tych butów tak co jakiś czas. Lipa... Rozumiem, że jeśli jest to jakiś laminat to będzie trudno takie buty traktować np. Renomatem, bo byłoby duże ryzyko uszkodzenia tej cieniutkiej powłoki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 9, 2020 Report Share Posted November 9, 2020 Jeżeli surowiec nie ma właściwości chłonnych to w ogóle pielęgnowanie go dobrymi środkami do skór naturalnych mija się z celem. To może być, np. jakaś dwoina wykończona laminatem, ale wolałbym nie zgadywać. Producent powinien tu wykazać się większymi kompetencjami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts