Jump to content

Conversy z nubuku Ratunku馃槬

Kotkipieski
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosz臋聽o pomoc. Ot贸偶 dopiero co kupi艂am nowiutkie conversy z nubuku w pi臋knym kolorze pudrowego r贸偶u i odrazu wzi臋艂am si臋 do impregnacji coccine nano strong. Wszystko sz艂o dobrze ale zrobi艂am babola chcia艂am buty zdezynfekowa膰 w 艣rodku, wiecie covid, i popryska艂am je do艣膰 rzetelnie preparatem mediseptol, etanol 72g, i po pewnej chwili pojawi艂y si臋 na butach plamy, jakby farba od wewn膮trz wytracaj膮 si臋 na zewn膮trz.Pr贸bowala ju偶 buty ratowa膰 soda z mlekiem, myd艂em bhp szarym myd艂em z woda i nic jest tylko gorzej. Czy da si臋 te butki jako艣 uratowa膰 czy zostaje tylko zafarbowanie i czy farba pokryje te plamy? Czekam na Wasz膮 pomoc z g贸ry dziekuje

E1CE5DCA-AD37-43C2-93AA-65157CE9100D.jpeg

B4BE41A5-FB6D-4100-B9DF-0081531076C2.jpeg

758FACB8-36AB-42C5-A59A-9DF7415A2614.jpeg

D70EC600-1739-49F4-BC9F-DD2768AC19C2.jpeg

Co wy z tym mlekiem i innym miodem czy majonezem? Jaka艣 plaga znowu! Nie wiem kto promuje tak destrukcyjne patenty, ale wi臋cej go nie s艂uchaj!聽

Nie wiem jak zareaguje ta sk贸ra po tym wszystkim, ale ja pr贸bowa艂bym dedykowanym cleanerem do zamszu i nubuku. Powtarzaj膮c proces nawet kilkukrotnie, za ka偶dym razem czekaj膮c do wyschni臋cia. Je偶eli ciemniejsze przebarwienia pozostan膮, wtedy malowa艂bym te buty farb膮 do zamszu i nubuku na odcie艅 zbli偶ony do najciemniejszego przebarwienia lub na czarno :)

P.S. Je偶eli jaki艣 mocniejszy cleaner do sk贸r szorstkich, wtedy ewentualnie koncentrat Omnidaim Saphir.

W dniu 4.11.2020 o 18:08, MOD napisa艂:

Co wy z tym mlekiem i innym miodem czy majonezem? Jaka艣 plaga znowu! Nie wiem kto promuje tak destrukcyjne patenty, ale wi臋cej go nie s艂uchaj!聽

Nie wiem jak zareaguje ta sk贸ra po tym wszystkim, ale ja pr贸bowa艂bym dedykowanym cleanerem do zamszu i nubuku. Powtarzaj膮c proces nawet kilkukrotnie, za ka偶dym razem czekaj膮c do wyschni臋cia. Je偶eli ciemniejsze przebarwienia pozostan膮, wtedy malowa艂bym te buty farb膮 do zamszu i nubuku na odcie艅 zbli偶ony do najciemniejszego przebarwienia lub na czarno :)

P.S. Je偶eli jaki艣 mocniejszy cleaner do sk贸r szorstkich, wtedy ewentualnie koncentrat Omnidaim Saphir.

Bardzo dziekuje za rad臋 wypr贸buje聽SAPHIR BDC Suede Nubuck Cleaner Omnidaim 100ml. A czy dobrym pomys艂em gdyby cleaner nie pom贸g艂 聽by艂oby po聽prostu聽聽zapastowane woskiem pszczelim czy wosk ukry艂 by te plamy, chcia艂abym unikn膮膰 malowania farbka bo obawiam si臋 ze nie znajd臋 odpowiedniego koloru

Witam ponownie聽SAPHIRBDC Suede Nubuck Cleaner Omnidaimnie pom贸g艂, sk贸ra zacz臋艂a delikatnie p臋ka膰 a ciemne plamy zosta艂y za to reszta powierzchni but贸w wyblak艂a od czyszczenia. Czyli musz臋 zafarbowa膰 i moje pytanie czy聽Farba do Zamszu Nubuku ANGELUS 88,7ml 060 burgund pokryje te ciemne plamy? Czy mo偶e b臋dzie lepsza聽SAPHIR BDC Teinture Francaise 50ml i ile ml.na dwa buty? Dziekuje za odp馃槈

Odkoloryzowanie przy silnym czyszczeniu to pewien standard, tak偶e tu si臋 nie ma co martwi膰. Natomiast nie spotka艂em si臋 z sytuacj膮, by sk贸ra zacz臋艂a p臋ka膰 po czyszczeniu :)聽Obawiam si臋, 偶e ewentualnie ujawni艂y si臋 po czyszczeniu jakie艣 uszkodzenia. Mniejsza o wi臋kszo艣膰. Co do doboru kolor贸w to najlepiej pyta膰 obs艂ug臋 w sklepie. Tam maj膮 w takich sprawach do艣wiadczenie.聽