dejw9219 Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Witam, chciałbym poprosić Was o radę , przejrzałem już wpisy na temat pielęgnacji butów z nubuku jednak chciałbym się upewnić co do postępowania w przypadku czyszczenia takiego obuwia: Buty według producenta wykonane są z nubuku i tutaj moje pytania. 1. Zastanawiam się czy to nubuk czy może nubuk olejowany? 2. Do czyszczenia używać lepiej Tarrago Universal Cleaner czy Saphir Omnidaim? https://multirenowacja.pl/omnidaim-100ml-odplamiacz-do-zamszu-nubuku-i-tkanin-saphir.html 3. W temacie szczotkowania( czy do tego rodzaju nubuku) , po normalnym użytkowaniu butów i delikatnych zabrudzeniach wystarczy tylko szczotkować buty drucianą częścią czy może używać szczotki typu Crepa? 4. Z tego co wyczytałem renowator przyda się w późniejszym okresie zastanawiam się nad SAPHIR BDC Suede Renovetine 200ml lub TARRAGO Nubuck & Suede Color 75ml. Zależy mi na poradzie w jaki sposób po prostu o te buty zadbać przy codziennym użytkowaniu, po zakupie zostały spryskane Nano protectorem Bardzo dziękuję z góry za wszystkie sugestie i rady.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Co do konkretnego rodzaju to słuchaj producenta/sprzedawcy - on powinien wiedzieć co dokładnie sprzedaje. Jak się myli to będzie na niego Ad1. Skoro mówią, że nubuck to miejmy dajmy im wiarę Ad2. Oba środki się sprawdzą. Jeżeli Omniadaim, to rozcieńczaj z wodą, bo to koncentrat. Ad3. Jak nie ma jakichś większych spraw to szczotkuj sobie na razie zwykłą szczotką ze średnim lub twardszym włosiem. Do usunięcia kurzu i tradycyjnych zabrudzeń w zupełności wystarczy, a w użyciu jest bezpieczniejsza. Szczotkami drucianymi mniej obeznani czasem przez nadmiar siły robią sobie problemy. Szczotkę z crepy używaj do usuwania bardziej uporczywych zabrudzeń. Ad4. Oba wymienione renowatory dadzą radę. Tarrago jest świetny. Saphir to jeszcze wyższa półka. Twój wybór, ale pierwsza konieczność użycia renowatora z reguły występuje po sezonie, czasem dwóch-trzech, gdy oryginalny kolor zaczyna słabnąć - naturalne dla zamszu i nubuku wyblaknięcia. Nano to bardzo dobra opcja. P.S. Całkiem fajny i przyjemny model. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dejw9219 Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 1 godzinę temu, MOD napisał: Co do konkretnego rodzaju to słuchaj producenta/sprzedawcy - on powinien wiedzieć co dokładnie sprzedaje. Jak się myli to będzie na niego Ad1. Skoro mówią, że nubuck to miejmy dajmy im wiarę Ad2. Oba środki się sprawdzą. Jeżeli Omniadaim, to rozcieńczaj z wodą, bo to koncentrat. Ad3. Jak nie ma jakichś większych spraw to szczotkuj sobie na razie zwykłą szczotką ze średnim lub twardszym włosiem. Do usunięcia kurzu i tradycyjnych zabrudzeń w zupełności wystarczy, a w użyciu jest bezpieczniejsza. Szczotkami drucianymi mniej obeznani czasem przez nadmiar siły robią sobie problemy. Szczotkę z crepy używaj do usuwania bardziej uporczywych zabrudzeń. Ad4. Oba wymienione renowatory dadzą radę. Tarrago jest świetny. Saphir to jeszcze wyższa półka. Twój wybór, ale pierwsza konieczność użycia renowatora z reguły występuje po sezonie, czasem dwóch-trzech, gdy oryginalny kolor zaczyna słabnąć - naturalne dla zamszu i nubuku wyblaknięcia. Nano to bardzo dobra opcja. P.S. Całkiem fajny i przyjemny model. Gratulacje! Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź , skorzystam z rad , jeśli chodzi o tą szczotkę , to mówimy o takiej szczotce (podsyłam link bo taką akurat mam w domu ) https://www.rylko.com/akcesoria/szczotka-duza,p-21680 czy masz na myśli coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Tak. W wielu przypadkach tego typu szczotka sprawi się również przy nubuku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts