Jump to content

Renowacja/naprawa butów na CITO

Share

Recommended Posts

Cześć. Jutro wypadło mi spotkanie, na które wymagany jest garnitur. Wyjąłem więc swoje stare buty. Okazało się, że ktoś z rodziny postanowił mi je wypolerować (oczywiście bez mojej wiedzy), przez co są one w stanie takim jak na zdjęciach. Czy jestem w stanie zrobić coś, co choć trochę poprawi ich wygląd na jutro? Chodzi mi głównie o usunięcie tych białych śladów z pasty. Najlepiej, aby były to jak najbardziej domowe sposoby, lub bazujące na łatwo dostępnych produktach. Z góry dzięki.

link do zdjęć: https://imgur.com/a/3obrn2u

Prawdopodobnie ktoś potraktował je dość nieumiejętnie bezbarwną pastą lub bezbarwnym kremem w nadmiarze, a to skutkuje czasem wytrącaniem się na biało, zwłaszcza w pracujących miejscach cholewki i na ciemnych skórach. Kolorowe skóry bezpieczniej traktować środkami z pigmentem. W tym momencie najlepiej jakiś cleaner do skór, który to ściągnie, np. ten balsam do skór, który radzi sobie z nadmiarem osadów woskowych. Domowych sposobów nie preferuję, bo zbyt często robią więcej złego niż dobrego, ale może ktoś tu podrzuci jakiś sprawdzony przez siebie patent. 

• Like 1

On 9/5/2020 at 1:01 PM, MOD said:

Prawdopodobnie ktoś potraktował je dość nieumiejętnie bezbarwną pastą lub bezbarwnym kremem w nadmiarze, a to skutkuje czasem wytrącaniem się na biało, zwłaszcza w pracujących miejscach cholewki i na ciemnych skórach. Kolorowe skóry bezpieczniej traktować środkami z pigmentem. W tym momencie najlepiej jakiś cleaner do skór, który to ściągnie, np. ten balsam do skór, który radzi sobie z nadmiarem osadów woskowych. Domowych sposobów nie preferuję, bo zbyt często robią więcej złego niż dobrego, ale może ktoś tu podrzuci jakiś sprawdzony przez siebie patent. 

Dzięki za pomoc! W takim razie rozejrzę się za tym balsamem.