Jump to content

Czyszczenie wnętrza starej torebki (klej?)

Ala
 Share

Recommended Posts

Na targu staroci upolowałam torebkę-kuferek z grubej tłoczonej skóry. Podszewka była w stanie krytycznym więc wzięłam się za jej przerobienie, co wiązało się z odcięciem sporego fragmentu materiału. Niestety pod podszewką skóra wygląda fatalnie... Nie wiem co to jest, ale wygląda jak resztki jakiejś starej gąbki i kleju (fotografie). Są też jakieś drobne białe kropeczki (mam nadzieję, że to jakiś klej a nie np. pleśń). Co to może być? 😕

Czym i jak można to skutecznie usunąć? Trochę da się to coś zeskrobać, ale resztki trzymają się mocno i są twarde jak zaschnięty klej. Może namoczenie by pomogło, albo jakaś konkretna chemia do rozpuszczenia czy papier ścierny? Czy ktoś z Was miał okazję czyścić skórę z czegoś takiego? Proszę Was o pomoc. Bardzo nie chciałabym tej torebki uszkodzić...

image0(13).jpeg

image6.jpeg

image5.jpeg

image4.jpeg

image3(2).jpeg

image2(1).jpeg

image1(2).jpeg

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z torebkami, ale obstawiam że pod podszewką to może być jakaś tam norma, czyli po to jest podszewka, by było ładnie, a pod nią klej i inne cuda nie są problemem. Jeżeli chcesz tym walczyć to silny zmywacz do skór może pomóc, jak nic takiego nie masz to zamiennie aceton. Papier ścierny jak najbardziej. No i farba do skór, raczej akrylowa, bo wątpię, by to było w stanie chłonąć farby alkoholowe. Ewentualnie Juvacuir zamiast farby, ale nie jestem pewien jak to się tam zwiąże. Należałoby wykonać próbę.