Xolu Posted August 5, 2020 Report Share Posted August 5, 2020 Cześć, jestem posiadaczem butów trekkingowych Meindl Engadin. Ich przebieg szacuję na około 400-500km, także można rzec, iż są ledwo dotarte, co potwierdza stan podeszwy. Parę dni temu, po odbyciu tatrzańskiej wyrypy zauważyłem, iż w obu butach zaczyna się odklejać jedna z warstw podeszwy. Jak mniemam, jest to pianka amortyzująca. Ze względu na to, iż buty nie należały do najtańszych zdecydowałem się na naprawę. Skontaktowałem się z szewcami polecanymi tutaj wielokrotnie. Większość z nich optuje za wymianą całej podeszwy na nową. Natomiast jeden z warszawskich szewców byłby w stanie podjąć się "podklejenia II stopnia". Ze względu na znaczną różnicę kosztów między podklejeniem a wymianą podeszwy na nową (Vibram) byłbym raczej za podklejaniem. Jednakże tutaj rodzi się pytanie czy faktycznie warto na tym oszczędzać. Tym samym kieruję pytanie: jakie kroki zalecacie podjąć? Podklejanie vs wymiana podeszwy? Poniżej zamieszczam zdjęcia opisanych przeze mnie butów. Z góry dziękuję za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted August 16, 2020 Report Share Posted August 16, 2020 Podklej, jak się zacznie sypać pianka wtedy wymień. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joe Posted September 30, 2021 Report Share Posted September 30, 2021 Dzień dobry, jak zakończyła się przygoda z odklejającą się podeszwą? Jeśli naprawiłeś, to u kogo kleiłeś i czy jesteś zadowolony z naprawy? Mam podobny problem, tylko nieco głębiej podeszwa się już odeszła. Uwielbiam te buty i jeszcze nie czas by zawisły na kołku... Pozdrawiam Joe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts