koifishleather Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Na pierwszy ogień nogi z kurczaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koifishleather Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 Po nocy w roślinnej mieszaninie garbującej i rozciągnięciu na ramkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koifishleather Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 Czarno widzę - po wyschnięciu skórki robią się transparentne /dalej brązowe/ i sztywne. Jedną natłuściłem i zobaczymy jaki będzie efekt. Edit: Po zdjęciu z ramki i wygnieceniu - kolor stał się jednolity i nie jest tragicznie. Natomiast nie osiągnąłem dokładnie tego czego się spodziewałem. Za chwilę oczyszczę 3 kolejne skórki i wrzucę do garbnika na 2 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Warto pilnować temperaturę moczenia . +12oC do 20oC Przekombinowanie tych temperatur powoduje mimowolny szybszy rozwój flory bakteryjnej i skóra po wyprawie nawet straci urok . Warto też zasolić skórki przed kąpielą w garbniku - wolniej pęcznieje tkanka skórna - stosowanie soli ma sens jeszcze jeden ,łatwiej uwalniają się albuminy i globuliny . Czas moczenia : 18 -26h i nie w pozycji stałej - zmieszać trzeba czasami oczywiście ostrożnie. No i woda - odstana bez fluoru i chloru (chloru już u nas się nie stosuje ) generalnie woda miękka. Na litr wody warto dodać odrobinę formaliny - pół grama na 1dm3 - hamuje rozwój bakterii . 3 gramy fluorokrzemianu lub 0,1-0,2% roztworu wodorotlenku wapnia (wapno gaszone) znacząco wspomagają proces . Na koniec dość istotne - zmiana kąpieli na świeżą po kilku godzinach - to ułatwia wypłukiwanie tego co zbędne ,zresztą pewnie sam zauważyłeś że woda jest mętna po kilku godzinach jak cholera. Ogólnie jestem bardzo ciekawy jak Ci to pójdzie ? Życzę powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koifishleather Posted October 10, 2011 Author Report Share Posted October 10, 2011 Nie zamieszczałem tej relacji na tym forum ponieważ uznałem, że tutaj jest dla niej zbyt elegancko :] - ale skoro się tu znalazła to powiem co dalej... ... nie wiem jeszcze jak po przetrzymaniu w korze dębowej zachować strukturę skóry, czym zastąpić wodę żeby nie uzyskać cienkiej, "surowej" struktury. Skórki /kolejne 3/ wylądowały w zamrażalniku a ja myślę :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Ja się skupię doczytam i popiszę - na razie mam kilka lekcji do odrobienia i jęzor na kolanach . Podziwiam twoje zaparcie Skoro to ma być home made to spojrzał bym łaskawie na twojego psa - broń Boże w celach pozyskania skórki Psy mają to w sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Post pod postem ale celem było wzruszenie Ciebie Do rzeczy . Moczenie Krótkie białka słabo się wypłuczą - skutek skóra stanie się sztywna i płaska po wyprawieniu . Za długie poleci lico - skóra robi się słaba i łatwo nasiąka. Za wysoka temperatura kąpieli moczenia - pościna się nawet białko zawarte w skórze Sprawdzanie moczenia : Dobrze rozmoczona od strony mizdry powinna dawać palcom poślizg . Powinna się zrobić puszysta (spęczniała umiarkowanie) i całość mocno wiotka (trudno to pewnikiem dla tej skóry będzie i tak określić . Teraz... Roztwieranie skóry Wapnienie Chodzi o to by .. Podczas pęcznienia wyeliminować kolejne białka niekolagenowe - to powoduje wyodrębnienie właśnie włókien tkanki skórnej . Oraz częściowe zmydlenie tłuszczu naturalnego - dość istotne . Są cztery rodzaje rozróżniane roztworów wapniowych 1.Wapnica biała świeża mieszanina - bardzo mocno reaguje z tkanką skórną i powoduje jej pęcznienie 2. Wapnica stara roztwór już kilkakrotnie używany pozyskuje dodatkowy skład amoniak,aminy alifatyczne etc - idealne roztwory do pozbywania się włosia - ale kurczaki się depilują 3. Wapnica zaostrzona mieszanina wapna i siarczku sodowego - te tez się stosuje do szybkiego pozbycia się włosia 4. Wapnica siarczkowa tym też sobie głowy nie zawracamy Ponownie przypomina się o nie przekraczaniu temperatury No i kochany tak około 7-8 dni niestety a dopiero wtedy garbniki . W tym wapnieniu chodzi o pozbycie się tych właśnie białek niekolagenowych i wtedy dopiero skóra się otwiera na garbniki . Wniosek Skrót twój musiał się tak skończyć . Ale nie załamuj się Ja posiłkuje się książką i cholernie trzymam, za ciebie kciuki . Na marginesie wracając do psa i tego co ma w sobie to chodzi właśnie o garbniki - mięsożerni maja całą ich masę w tym czego już nikt nie chce No taka prawda . Garbarze kiedyś mieli naprawdę gównianą robotę i takie są fakty . Ja mam nadzieję ,że wreszcie jakaś garbarnia / garbarz poprawi moje zdania i nam podpowie jak działać dalej Pozdrówka P..s. Tej elegancji powierzchownej to sobie nie bierz tak bardzo do serca ,bo prawda o zakręconych fetyszystach jest taka że za kawałek [beeep]y konia płacą słone siano i stoją jeszcze w kolejkach całymi miechami Mówię o cordovanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koifishleather Posted October 10, 2011 Author Report Share Posted October 10, 2011 Czyli po kąpieli w rozmoczonej korze dębowej wrzucić to do roztworu guana ? Jaki czas potrzebny dla - w zasadzie cieniutkiej - skóry z nóżek ? Skoro z książki korzystasz to zapytam tak: jak myślisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 Czyli po kąpieli w rozmoczonej korze dębowej wrzucić to do roztworu guana ? Jaki czas potrzebny dla - w zasadzie cieniutkiej - skóry z nóżek ? Skoro z książki korzystasz to zapytam tak: jak myślisz ? E e. Jedno i drugie jest garbnikiem - zatem nonsens . Posty powyżej wyjaśniają kolejność - Garbowania nawet roślinnego ( ba tym bardziej roślinnego) nie zrobisz w dwa dni . Mrożenie skórek nie wydaje mi się dobrym pomysłem - lepsze będzie ich zwyczajne zasolenie tak jak to wszyscy czynią . Sól nie dopuści do procesu gnilnego - zamrażanie porozsadza dosłownie komórki i skóra będzie się sypała. Wnioski mam raczej mocno teoretyczne ale .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArturM Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 coś z tego wyszło ?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts