Wojcin Posted January 17, 2020 Report Share Posted January 17, 2020 Witam. Jestem tutaj nowy, witam wszystkich i prosze o pomoc. Chciałem odświeżyć kolor w swoich garmontach z nubuku wiec zakupiłem farbe tarrago sedue nubuk dye. I przystąpiłem do malowania. Niestety porobiły się zacieki i buty nie wyglądają najlepiej. Co dalej? Co zrobiłem nie tak? Czy da się jakos to usunąć? Czy pomalować na ciemniejsze? Jeśli zastosuje impregnacie olejowa czy kolor się wyrówna? Pomocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 Te jasne zdjęcia to po malowaniu? Powodów może być wiele. Być może na skórze zalegał jakiś tłuszcz, impregnaty, które ograniczały równomierne rozłożenie się pigmentu, być może barwnik nie był dobrze wymieszany, być może błąd w sztuce ... etc. Jeżeli to tylko odświeżenie koloru to o wiele łatwiej stosować aerozole: https://multirenowacja.pl/renovator-250ml-renowator-pasta-do-zamszu-nubuku.html Aplikacja z ok. 30cm i wszystko się ładnie oraz równomiernie rozkłada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Malowanie nubuku to skomplikowana sprawa. W czwartek dostałem kolejne buty przez jedną Panią malowane na Saphir. Barwnik bardzo dobry ale należy mieć wiedzę i przede wszystkim doświadczenie. Bardzo ważne jest czyszczenie, odtłuszczenie, usunięcie ewentualnych środków konserwujących, tłuszczu. I moim zdaniem malujemy natryskowo na barwnikach alkoholowych, rozpuszczalnikowych, które mają duża transparentność i wnikają w skórę. Tarrago moim zdaniem nadaje się do odświeżenia. Choć z drugiej strony używając saphir trzeba być kilka kroków do przodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts