MNsk Posted November 18, 2019 Report Share Posted November 18, 2019 Witam, jak w temacie. Buty z drugiego sortu świetnie mi służyły 7 lat. Podeszwa całkiem odpadła na wypadzie ( jednak wtryskiwany poliuteran nie jest dobrym rozwiązaniem ), ale cholewka jest w b.dobrym stanie i chciałbym reanimować buty, ponieważ uważam ten but za naprawdę świetny mimo kilku wad. Na zdjęciu widać stary i nowy but do porównania. Myślałem nawet o innej podeszwie ( nr. Vibram ?), ponieważ podeszwa tego buta w zimie na wychodzonych ścieżkach ślizga się (tak, to taka mała wada buta wg. mnie . Na upartego zostanę przy starych podeszwach. Nadmienię, że jestem wyuczonym, praktykującym kaletnikiem, i miałem ponad miesiąc praktyk szewskich własnie przy montażu podeszwy z cholewką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted November 23, 2019 Report Share Posted November 23, 2019 Starość dopadła podeszwy jak dla mnie jest to najpopularniejsza wada tych butów. Masz tutaj dwa rozwiązania, albo wymieniasz piankę i zakładasz zelówkę antypoślizgową (np. Vibram Claw) albo całe nowe spody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted November 23, 2019 Author Report Share Posted November 23, 2019 Dzięki za odzew. Chciałbym nowe spody, tylko podeszwę nieco bardziej "drapieżną" niż w poprzednich i możliwość zachowania amortyzacji, czyli coś podobnego do tej pianki, ale trwalszego. No i taki " krok po kroku" też mile widziany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted March 4, 2020 Author Report Share Posted March 4, 2020 Ponawiam pytanie o samouczek, pomoc. Chciałbym w te buty, wrzucić podeszwy Vibram Teton. Jest to możliwe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbeq Posted March 11, 2020 Report Share Posted March 11, 2020 Nowe podeszwy muszą idealnie pasować do starej cholewki, wiec póki ktoś nie będzie miał podeszwy i cholewki nie powie czy jest to możliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted March 12, 2020 Author Report Share Posted March 12, 2020 Ok, wysłać starą podeszwę do firmy w celu przymierzenia i porównania jej z nową ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted May 17, 2021 Author Report Share Posted May 17, 2021 (edited) Żadnego odzewu, więc muszę sam się za to zabrać. Pytanie czy jest możliwość kupić w polsce podeszwy np. Vibram Teton ? Chyba że polecacie inne, bardziej drapieżne podeszwy ? Oryginalne nawet nowe na śniegu lubiły się ślizgać na ścieżce. Edited May 17, 2021 by MNsk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted February 7, 2022 Author Report Share Posted February 7, 2022 Witam, chce wymienić podeszwy w tych butach BW 2005. vibram nie odpowiada więc muszę szukać coś w kraju i mam: lub http://www.guma-pomorska.pl/podeszwy co wybrać i dlaczego ? Chyba że macie jakieś inne propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted December 18, 2022 Author Report Share Posted December 18, 2022 Witam, buty prawie na ukończeniu, zostało mi wykończyć otok. Tylko pytanie jak się za to zabrać by otok nie odpadał. Proszę o odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MNsk Posted February 3 Author Report Share Posted February 3 I udało się buty naprawić Pierwsze wrażenie ciężkie, ale podeszwa zdecydowanie lepiej przylega niż w standardowych. Mam wrażenie że lepiej niż buty górskie BW. Buty mają za sobą ok 50km spaceru, podeszwa klejona i szyta ręcznie. To moje pierwsze buty, wiem co mogłem zrobić lepiej, co poprawić Sporo się nauczyłem, dowiedziałem buty wyglądają jak dla ghot-ów, ale super się w nich chodzi. Pianka amortyzująca też jest 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts