koifishleather Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Zaczynam od naszykowania plasterka kangurzej skóry i wycięcia okrągłego otworu wielkości 2 - 3 cm średnicy. Nacinam skórę tym czymś /co prawdopodobnie nazwy polskiej nie ma/, i ciągnę za koniec "tego co wychodzi". Przypomina to zabawę szarpanym śmigiełkiem Tym sposobem dostaję 6 metrów rzemienia szerokości 4 mm /teoretycznie 1/8 '' w praktyce, nieco więcej. Teraz muszę wybrać rodzaj dziurkowania - używam 1/8 '' i 3/32 '' / 3 mm i 2,5 mm / Wybrałem 1/8'' ustawione pod kątem. Naznaczyłem linie na której wybije otwory. Wybieram igłę, której użyję do przeplatania. Do wyboru - mosiężna z gwintowanym wejściem lub stalowa z parą ząbków przytrzymujących rzemyk między dwiema "warstwami" igły. Mocuję rzemień w igle wkręcając go po uprzednim przycięciu w wydłużony stożek ZACZYNAMY ZAPLATANIE !! UWAGA !! - musimy odmierzyc 7 x tyle rzemienia ile ma projekt !! /W międzyczasie przyciąłem o 1/2 krawędź, gdybyśmy zostawili taką jaka jest, splot układał by się na "ściance" a nie na krawędzi./ Zostawiamy kawałek rzemyka - będzie potrzebny w fazie zakańczania - w przypadku plecenia do punktu początkowego - jeśli nie, to można go elegancko ukryć Wbijamy igłę pilnując żeby "lico" rzemyka było na wierzchu. /Widok z drugiej strony./ Zaciągamy. Nst. pętla. Zaciągamy. ... i wbijamy igłę w taki sposób ażeby przeszyła krzyżyk powstały po zaciągnięciu. Zaciągamy. Postępujemy w ten sposób cały czas aż do ZAKRĘTU - o tym w nst. tutku. DRUGA STRONA Dzięki W części 2 - obszycie kantów W części trzeciej - Zakańczanie Inne części będą dotyczyły innych technik - chociaż część z nich jest tak prosta, że stosujemy je nieświadomie ;] 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts