Jump to content

Rozcięcie podeszwy w trzewikach Ryłko

Recommended Posts

Witam, posiadam trzewiki Ryłko, zakupione przeze mnie bodaj 3 lata wstecz, sporadycznie noszone. Niedawno większość par butów wziąłem ‘na warsztat’ (czyszczenie, impregnacja itp.) i zauważyłem w owych trzewikach takie rozcięcie. Lekkie zdziwienie, ale to całkiem możliwe, bo kilka dni wstecz 2 razy zabrałem je na dłuższy spacer po dróżkach z ostrymi kamieniami. Czy to od nich czy nie, da się z tym coś zrobić, jakoś podzelować i czy poradzi sobie z czymś takim większość szewców, czy prawdziwa fachura będzie wymagana? Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

IMG_4665.JPG

IMG_4668.JPG

IMG_4669.JPG

IMG_4670.JPG

IMG_4671.JPG

Tak na nos, to wydaje się, że uszkodzeniu uległa tylko wierzchnia część i szewc powinien sobie z tym poradzić. Oczywiście lepiej dobry, z doświadczeniem, a nie taki, co to tylko fleki bije. Myślę, że jak podjedziesz do warsztatu to w pierwszych oględzinach szewc dokładnie zdiagnozuje skalę obrażeń i możliwości. 

• Like 1

Naprawić się da, a nawet trzeba. Konstrukcja tego spodu,  jak to się u nas  mówi  "pusta w środku" . W obrębie zelówki, wewnątrz zapewne występują poprzeczne ,faliste elementy między którymi nic nie ma oprócz powietrza. Prawdopodobnie kilka z nich uległo załamaniu, odkształceniu, co doprowadziło w efekcie do przetarcia. Trzeba zrobić nowe zelówki, a w miejscach przetartych, zastosowałbym jeszcze wstawki z odpowiedniej gumy, aby wzmocnić konstrukcje spodu. Przetarcia są w miejcach gdzie spód pracuje podczas zginania stopy, więc warto przed naklejeniem zelówki, wypełnić te newralgiczne miejsca.

• Like 2