Stefaneq Posted April 28, 2019 Report Share Posted April 28, 2019 Witam, posiadam trzewiki Ryłko, zakupione przeze mnie bodaj 3 lata wstecz, sporadycznie noszone. Niedawno większość par butów wziąłem ‘na warsztat’ (czyszczenie, impregnacja itp.) i zauważyłem w owych trzewikach takie rozcięcie. Lekkie zdziwienie, ale to całkiem możliwe, bo kilka dni wstecz 2 razy zabrałem je na dłuższy spacer po dróżkach z ostrymi kamieniami. Czy to od nich czy nie, da się z tym coś zrobić, jakoś podzelować i czy poradzi sobie z czymś takim większość szewców, czy prawdziwa fachura będzie wymagana? Dzięki za pomoc Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 29, 2019 Report Share Posted April 29, 2019 Tak na nos, to wydaje się, że uszkodzeniu uległa tylko wierzchnia część i szewc powinien sobie z tym poradzić. Oczywiście lepiej dobry, z doświadczeniem, a nie taki, co to tylko fleki bije. Myślę, że jak podjedziesz do warsztatu to w pierwszych oględzinach szewc dokładnie zdiagnozuje skalę obrażeń i możliwości. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szewc InowrocLaw Posted April 30, 2019 Report Share Posted April 30, 2019 Naprawić się da, a nawet trzeba. Konstrukcja tego spodu, jak to się u nas mówi : "pusta w środku" . W obrębie zelówki, wewnątrz zapewne występują poprzeczne ,faliste elementy między którymi nic nie ma oprócz powietrza. Prawdopodobnie kilka z nich uległo załamaniu, odkształceniu, co doprowadziło w efekcie do przetarcia. Trzeba zrobić nowe zelówki, a w miejscach przetartych, zastosowałbym jeszcze wstawki z odpowiedniej gumy, aby wzmocnić konstrukcje spodu. Przetarcia są w miejcach gdzie spód pracuje podczas zginania stopy, więc warto przed naklejeniem zelówki, wypełnić te newralgiczne miejsca. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts