Jump to content

regeneracja butów Heierling

qaz
 Share

Recommended Posts

Witam. Miałbym prośbę o doradzenie prawidłowego przeprowadzenia regeneracji bucików Heierling. Buciki wyglądają tak jak na załączonych fotach. Chciałem to zrobić tak jak opisał na forum AXE316, tj.:

- Mycie

- Woskowanie szwów.

- HP Oil

- Tucan

Co o tym sądzicie?

post-97-0-57768600-1317848587_thumb.jpg

post-97-0-14990500-1317848606_thumb.jpg

Po mojemu szef AXE316 ma rację ;)

Ja bym jednak je sobie jeszcze pomalował na jakiś ciemny brąz, bo wykończenie już zdrowo styrane, a i kolor taki za blady jak dla mnie ;)

A farby Teinture Saphir i do zamszu i do licówki się nadają, także gdybyś chciał ten zamsz zachować to też się da na upartego, malując po całości :)

No, ale to subiektywna ocena i musiałoby Ci się chcieć, bo to trochę zabawy z tym jest.

Tu coś na wzór:

http://www.wbutach.pl/topic/219-kompleksowa-renowacja-skory-na-texas-steer/

Wyszło pięknie :)

pozdrawiam

Wcześniej butki były tylko używane, ale nie znam całej ich przeszłości - wiem tylko gdzie chodziły i najprawdopodobniej chyba nie były niczym traktowane. Ostatnia podróż to alpejskie błoto - które doprowadziło do puszczenia wody do środka :(

Teraz chciałem się za nie wziąć i doprowadzić do stanu takiego jak widziałem na forum.

Czyli sugerujecie zabawę na całego :)

W takiej sytuacji wziąć sobie za przykład tego linka jaki podał nie_problem?

http://www.wbutach.p...na-texas-steer/

Takie same środki brać pod uwagę do moich butów - chodzi mi przygotowanie do malowania , no i samą farbkę?

To miałbym jeszcze pytanko - taki cały zestaw można nabyć w firmie Danbis? Jak można byłoby uzyskać z nimi kontakt?

• 4 weeks later...

Witam. Dawno się nie odzywałem, ale byłem troszkę zalatany.

Rozpocząłem działanie z bucikami :))

Na początek w ruch poszło mydełko - faktycznie czyści równo, odsłoniła się skóra spod warstwy farby (fotki wrzucę później).

Przy okazji - w jakiej proporcji rozrobić terpentynę z woskiem (wagowo czy objętościowo - bo napisane jest tylko 1:1) na szwy?

Pozdrawiam :blush:

• 3 weeks later...
  • 6 months later...

Witam. Sorki, ze teraz, ale chciałbym przekazać nastepujące info:

- pomalowałem buciki - częściowo tzn. część buta nie ruszałem i nie malowałem

- następnie zakonserwowałem i zostały uzyte poraz pierwszy w lutym na wyjeździe w Góry Sowie - do chodzenia w śniegu

- sprawiły sie bardzo dobrze - na czwarty dzień pusciły plamke wilgoci :))

Podsumowując muszę stwierdzić, że zabezpieczenie jakie zostało na nich zrobione sprawiło się ekstra i woda im nie zagroziła :))

oczywiście :)

Teraz jeszcze jedno sobie uzmysłowiłem, że przy malowaniu skóry one stanowią różny podkład. W moim przypadku jeden kawałek skóry na jednym bucie był błyszczący a na drugim bucie w tym samym miejscu matowy - i to dopiero zauważyłem po malowaniu - wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i to wyszło po malowaniu. Ale to nie jest najważniejsze - grunt, że sucho w bucikach.