qaz Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Witam. Miałbym prośbę o doradzenie prawidłowego przeprowadzenia regeneracji bucików Heierling. Buciki wyglądają tak jak na załączonych fotach. Chciałem to zrobić tak jak opisał na forum AXE316, tj.: - Mycie - Woskowanie szwów. - HP Oil - Tucan Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Po mojemu szef AXE316 ma rację Ja bym jednak je sobie jeszcze pomalował na jakiś ciemny brąz, bo wykończenie już zdrowo styrane, a i kolor taki za blady jak dla mnie A farby Teinture Saphir i do zamszu i do licówki się nadają, także gdybyś chciał ten zamsz zachować to też się da na upartego, malując po całości No, ale to subiektywna ocena i musiałoby Ci się chcieć, bo to trochę zabawy z tym jest. Tu coś na wzór: http://www.wbutach.pl/topic/219-kompleksowa-renowacja-skory-na-texas-steer/ Wyszło pięknie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 A wcześniej czym były traktowane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 Wcześniej butki były tylko używane, ale nie znam całej ich przeszłości - wiem tylko gdzie chodziły i najprawdopodobniej chyba nie były niczym traktowane. Ostatnia podróż to alpejskie błoto - które doprowadziło do puszczenia wody do środka Teraz chciałem się za nie wziąć i doprowadzić do stanu takiego jak widziałem na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Nie_problem sugerował malowanie i miał rację . Jak się zabawić to porządnie jednak . Zdało by się malowanie . Pozostały cykl (w sumie impregnacji ) zgadza się w tym skrócie jaki wymieniasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 Czyli sugerujecie zabawę na całego W takiej sytuacji wziąć sobie za przykład tego linka jaki podał nie_problem? http://www.wbutach.p...na-texas-steer/ Takie same środki brać pod uwagę do moich butów - chodzi mi przygotowanie do malowania , no i samą farbkę? To miałbym jeszcze pytanko - taki cały zestaw można nabyć w firmie Danbis? Jak można byłoby uzyskać z nimi kontakt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 No to akurat jak wynika z nicku nie_problem załatwia - ba mało tego jako forumowicz masz juz nawet kod rabatowy u niego Kontaktuj się z nim i ustalicie sobie szczegóły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 ok, to szczegóły będę ustalał i dam znać - jak to będzie mi szło z robotą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Masz chęci - a to sporo - dasz radę i czekamy na relacje i ewentualne pytania nawet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 ok teraz muszę dobrać pozostałe środki do regeneracji i kasę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted November 3, 2011 Author Report Share Posted November 3, 2011 Witam. Dawno się nie odzywałem, ale byłem troszkę zalatany. Rozpocząłem działanie z bucikami ) Na początek w ruch poszło mydełko - faktycznie czyści równo, odsłoniła się skóra spod warstwy farby (fotki wrzucę później). Przy okazji - w jakiej proporcji rozrobić terpentynę z woskiem (wagowo czy objętościowo - bo napisane jest tylko 1:1) na szwy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Pokaż mi gdzie jest napisane 1:1 ? Zawsze sugeruję 1:10 - jedna część wosku na 10 terpentyny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted November 3, 2011 Author Report Share Posted November 3, 2011 Sorki, tak mi utkwiło z ta proporcją. Dobrze że mnie poprawiłeś) Bym bałaganu narobił, a tak będzie dobrze ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted November 22, 2011 Author Report Share Posted November 22, 2011 Witam. Chciałem przekazać relację z tego co zrobiłem. Obecnie jestem po umyciu bucików mydełkiem i potraktowaniu ich decapantem. Jak wyglądają to spójrzcie na fotki ) Miksturę na szwy wykonałem - 1:10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Nieskazitelnie czyste Teraz zrobisz z nimi wszystko Powodzenia i chwal się dalej pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 Witam. Przygotowuję się do malowanka. Czy po malowaniu szwy powlec ta miksturą na szwy, czy później? Czy miksturę na szwy podaje się na zimno czy na ciepło? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Witam. Przygotowuję się do malowanka. Czy po malowaniu szwy powlec ta miksturą na szwy, czy później? Czy miksturę na szwy podaje się na zimno czy na ciepło? Pozdrawiam Po malowaniu i na zimno . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted June 10, 2012 Author Report Share Posted June 10, 2012 Witam. Sorki, ze teraz, ale chciałbym przekazać nastepujące info: - pomalowałem buciki - częściowo tzn. część buta nie ruszałem i nie malowałem - następnie zakonserwowałem i zostały uzyte poraz pierwszy w lutym na wyjeździe w Góry Sowie - do chodzenia w śniegu - sprawiły sie bardzo dobrze - na czwarty dzień pusciły plamke wilgoci ) Podsumowując muszę stwierdzić, że zabezpieczenie jakie zostało na nich zrobione sprawiło się ekstra i woda im nie zagroziła ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 10, 2012 Report Share Posted June 10, 2012 Extra, dzięki za info Ta plamka niepokoi, ale można zapewne popracować nad tym pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted June 10, 2012 Author Report Share Posted June 10, 2012 oczywiście Teraz jeszcze jedno sobie uzmysłowiłem, że przy malowaniu skóry one stanowią różny podkład. W moim przypadku jeden kawałek skóry na jednym bucie był błyszczący a na drugim bucie w tym samym miejscu matowy - i to dopiero zauważyłem po malowaniu - wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i to wyszło po malowaniu. Ale to nie jest najważniejsze - grunt, że sucho w bucikach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 10, 2012 Report Share Posted June 10, 2012 Czekaj czekaj, a Ty ich nam po malowaniu nie pokazałeś chyba :/ Jak one wyglądają właściwie? Ciekawość zżera Pstryknij że kilka fotek pls Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qaz Posted June 11, 2012 Author Report Share Posted June 11, 2012 A oto i buciki po zrobieniu i kilku wyprawach. Trochę przykurzone ale malowanie widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Z fantazją Dzięki za fotki pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts