Agnesja Posted December 24, 2017 Report Share Posted December 24, 2017 Hej, czy moglibyście poradzić mi coś dot. czyszczenia plamy na zamszu? Niestety nie znam jej pochodzenia, była to czarna plama, która wygląda jakby "wbiła się" w skórę i ją skleiła. Teraz po czyszczeniu szczotką jest trochę lepiej, jednak nie całkowicie. Czy można czymś rozpuścić taką plamę skutecznie? Nie chcę oddawać do czyszczenia profesjonalnego. Na zdjęciach może wydaje się to mało widoczne, ale w rzeczywistości odróżnia się od całego materiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 Wszystko zależy od źródła zaplamienia, ale myślę, że Omnidaim lub Suede Nubuck Cleaner powinny sobie poradzić. Jeżeli jest to na tyle zaschnięte, twarde i trudno usuwalne wtedy należałoby to delikatnie przeszlifować i zetrzeć tego typu blokiem: https://multirenowacja.pl/block-blok-guma-do-czyszczenia-zamszu-i-nubuku.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnesja Posted December 26, 2017 Author Report Share Posted December 26, 2017 Dziękuję za odpowiedź. A może ktoś zna sprawdzone domowe sposoby? Chciałabym czegoś takiego spróbować. Używałam gumki do ścierania i raczej nie pomogło. Czytałam że ocet jest dobry, ale nie wiem czy to prawda. Zależy mi na czymś co by tę plamę rozpuściło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 Jak na butach zależy to proponuję nie sugerować się domowymi patentami opisywanymi przez nie wiadomo kogo w zakamarkach internetu, bo łatwo zaprawić sobie buty na dobre. Już lepiej oddać buty do szewca, który za kilka PLN z przyjemnością sprawę załatwi. Czas zaoszczędzony, szewc-sąsiad uszczęśliwiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts