Jump to content

Seb0101
 Share

Recommended Posts

Przeglądając wiele poradników, w tym też na forum borykam się z nie lada problemem. Chodzi o poprawne natłuszczanie obuwia skórzanego.... Mimo stosowania się do licznych instrukcji - po zabiegu, skóra przyjmuje jakby nierównomierną barwę/plamy/przebarwienia.

Nie wiem w gdzie leży problem? czy robię coś źle ale na dwóch przykładach obuwia wygląda to bardzo podobnie. Wiem że napisze trochę herezję ale po takim natłuszczeniu brakuje jednolitego wyglądu a byt prezentują się gorzej jak po "kiwi"

* Buty zostały oczyszczone mydłem neutralnym
* Następnie zastosowałem Tarrago Universal Cleaner

* Nałożony został Tarrago Cream Gel

Poniżej "bohater" wątku - niestety zdjęcia nie są bezpośrednio po pracach ale przedstawiają z grubsza problem:

IMG_20171206_095357.thumb.jpg.3c9b4ae6fa3b1d9694fd6d5fed094720.jpgIMG_20171206_095449.thumb.jpg.548890389d1caed4fc45b09397785b3c.jpgIMG_20171206_095513.thumb.jpg.45074982530706282def1d5cffec8b0c.jpg

Poniżej zdjęcie 2 pary, buty nowe nie stosowane na nich były żadne kremy, pasty itp - tylko gel:

IMG_20171206_083604.thumb.jpg.bbea7a3e9d4e6872626c7f1f54de6f82.jpg

Będę wdzięczny za pomoc i poradę gdzie mój błąd oraz co teraz mogę z tym zrobić? Czy zastosować Renomat a potem SAPHIR Renovating Cream?

Czasem jest to kwestia samych skór. Najlepiej na jakimś skrawku próbować alternatywnych środków i sprawdzić, który będzie optymalny, ale nie Renovating. Ja zaczynałbym od Pommadiera. Jak myślisz faktycznie o silnych pigmentach to już prędzej Juvacuir lub/i farby, bo to są środki do stosowania na większych powierzchniach, ale nie jestem pewien czy to dobry kierunek, jeżeli nie masz doświadczenia. Łatwo coś zepsuć. Renovating to produkt do miejscowego działania, także odpada.  Jak lubisz się babrać i eksperymentować to można próbować, jak nie to silne pigmenty odpuść na razie. 

Popatrz może sobie na ich realizacje. Może coś podpatrzysz lub uznasz, że lepiej zlecić robotę:

https://wielkishoe.com/blog

Zrób szereg prób na języku i oceń. Może być tak, że materiał nie pozwoli w ogóle osiągnąć jednolitego efektu za pomocą kremów. Szewcy mówią wtedy, że taka jego uroda :) Sam lubię cieniowane efekty i niejednolite skóry także nie dążyłbym do ujednolicenia za wszelką cenę :)