Hermes Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Hej! Ostatnio kupiłem czarne buty Caterpillar Creedence. Zrobione są ze skóry nubuk. Zanim trafiłem tu, buty zaimpregnowałem środkiem: GRANGER'S G-MAX UNIVERSAL FOOTWEAR PROOFER Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Możecie coś doradzić? W domu mam olej rycynowy i Kaps Dubbin -> kiedyś taki zestaw zastosowałem do butów motocyklowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Oleje i tłuszcze mogłyby zmienić tę skórę, także jeżeli nie zależy Ci na zlicowaniu/wybłyszczeniu to lepiej stosować aerozole typu Tarrago Nano Protector, którym bezpiecznie można traktować prawie wszystko. Jeżeli ten grenger nie wpłynął na samą skórę i w miarę dobrze chroni przed wodą i zabrudzeniami to pełen luz. Zanim pociągniesz tłuszczami zobacz sobie na kawałku języka, co z tego wyjdzie i czy na pewno tego chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted November 21, 2017 Author Report Share Posted November 21, 2017 Dzięki za szybka odpowiedź! Nie zależy mi na wybłyszczeniu. Ten grenger wydaje się ok. Nie zmienił koloru butów, nie pozostawił żadnych plamek. A co do tłuszczów -> mogę je zastosować na grengera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Raczej bez sensu, bo jeden preparat chroni przed tłustym i mokrym i będzie stanowił barierę dla drugiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted November 22, 2017 Author Report Share Posted November 22, 2017 Jasne, dzieki!. A mydełko wystarczy do usunięcia impregnatu? Potem HP do odżywienia skóry i na to grenger? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 22, 2017 Report Share Posted November 22, 2017 Do usunięcia impregnatu powinien wystarczyć nawet stosunkowo delikatny cleaner. Co do reszty, to spróbuj na języku, oceń i podejmij męską decyzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermes Posted November 22, 2017 Author Report Share Posted November 22, 2017 Ok dzieki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts