tosoth Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Kolejna para butów mojej żonki. Tym razem turystyczne Ecco o wieku kilkunastu lat :-). Żona używała ich bardzo często i trochę z nią przeszły. Szczególnie pastowane to raczej one nie były. Zgodnie z tym co zeznawała kiedyś chyba jakąś pastą w tubce. Wiek był mocno widoczny. Wytarte lico na czubkach i pewne wysuszenie skóry, ale buty dalej były bardzo wygodne. Zacząłem od czyszczenia mydłem Avel. Głębokie nacięcie, pozostałość po ostrych skałach gdzieś w Dolomitach, zeszlifowałem trochę papierem ściernym. Całkiem go nie usuwałem bo jest dość głębokie a nie wiem jak gruba jest skóra. Następnie poszło malowanie Teinture Francaise nr 35. Kolor, patrząc po zdjęciach, chyba trochę bardziej czerwony niż oryginał, ale w miarę pasujący. Trzeba bardzo uważać co się nim maluje, bo nie dało się go zmyć nawet z metalowych haczyków na sznurówki, więc ostatecznie pomalowałem je w całości. Po malowaniu zauważyłem, że rozkleiła się podeszwa na czubku jednego z butów, ale udało się to jakoś skleić. Zobaczymy jaka będzie trwałość. Następnie było woskowanie szwów roztworem wosku pszczelego i terpentyny i natłuszczanie olejem kopytkowym. i ostatecznie Tarrago tucan mink oil. Impregnacja działa rewelacyjnie :-). Jedna rzecz którą mogłem zrobić przed użyciem tłuszczów a przynajmniej tucana to położenie jakiegoś finiszu na przednią część butów, tam gdzie lico skóry były wytarte. Może wtedy te miejsca by tak mocno nie ściemniały, ale może jeszcze kiedyś to poprawię. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 No nieźle! Wpadłeś w trans Świetna robota! Skóra mocno natłuszczona, więc teraz z finiszem może być ciężko. Ale za jakiś czas można pociągnąć albo lakierem wykończeniowym do skór, albo nawet pasta woskowa dać może dobry efekt. Jeżeli chodzi o rysy, cięcia to niektórzy do perfekcji opanowali niwelowanie takich rzeczy za pomocą Renovating Cream Saphir. Jak kiedyś będziesz miał okazję potestuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosoth Posted November 11, 2017 Author Report Share Posted November 11, 2017 Z renovating creme miałem na razie do czynienia dwa razy. Pierwszy raz gdy odnawiałem kierownicę w samochodzie jakieś 2 lata temu (wyszło całkiem ładnie :-)) i drugi raz gdy użyłem go do zielonych butów, które opisałem w innym wątku. Chciałem zamaskować nim głębsze rysy na skórze i nałożyłem go zaraz po malowaniu. Potem użyłem Renovateur Saphira i okazało się że renovateur wchłania się znacznie gorzej tam gdzie był użyty renovating creme i wyszły znacznie jaśniejsze plamy. Kolejna nauka żeby renovating creme nakładać przed samym woskiem. A co do tych butów turystycznych to są buty w teren więc ta rysa w niczym nie przeszkadza :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts