Popular Post tosoth Posted November 10, 2017 Popular Post Report Share Posted November 10, 2017 Chciałem się ze wszystkimi przywitać i pokazać zdjęcia z mojej pierwszej próby malowania butów. W roli głównej botki Ecco należące do żony. Niestety zapomniałem o takim szczególe jak zrobienie im zdjęcia w stanie nie zmienionym. Buty miały kolor taki jak wewnętrzna część, którą widać na zdjęciach. Botki mają parę lat i trochę się zużyły, poobcierały itp. Początkowo żona chciała żebym je tylko trochę odświeżył, więc kupiłem Saphir Juvacuir nr 14, czyli kolor szary, mając nadzieję, że trochę zamaskuje niedoskonałości. Niestety okazał się o wiele jaśniejszy niż na zdjęciach w internecie i dodatkowo nie pasujący barwą do koloru butów które nie były neutralnie szare. Położenie kilku warstw Juvacuir dało co prawda piękną, nową, jednolitą powłokę ale tylko do pierwszego wyjścia, po którym powłoka wykruszyła się na pracujących zagięciach. Kupiłem więc pół litrową puszkę decapantu i zacząłem czyszczenie butów. Zmycie juvacuir okazało się dość trudne i ostatecznie na przygotowanie butów do malowania poszła prawie cała zakupiona puszka. Buty zostały pomalowane farbą Angelus leather dye w kolorze Jade. A nastepnie wykończone zielonym pommadierem nr 20 i bezbarwną pate de luxe. Koszty co prawda nie były niskie, ale trochę się przy tym nauczyłem, a najważniejsze, że żona zadowolona z efektu końcowego :-). 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Zarąbiste ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosoth Posted November 10, 2017 Author Report Share Posted November 10, 2017 Dzięki :-), chociaż ja wiem ile błędów przy tym popełniłem i tak entuzjastycznie bym tego nie określił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Pierwsze koty za płoty, a doświadczenie zaprocentuje w przyszłości. Pamiętaj, że kolory w "internetach" rzadko będą zbieżne z rzeczywistością, bo czasem jest to po prostu kwestia wyregulowania danego monitora na przykład. Efekt finalny natomiast mnie kupił Bardzo fajnie wykończone! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosoth Posted November 11, 2017 Author Report Share Posted November 11, 2017 Dziękuję :-). Co do kolorów w "internetach" to trochę doświadczenia mam. Przynajmniej na tyle, żeby wiedzieć, że nie ma takiej możliwości żeby ze zdjęcia w internecie dobrać kolor z próbnika :-). Zawsze jest to loteria. Dopiero po przyłożeniu na żywo próbnika do przedmiotu widać jaki to kolor i często można się mocno zdziwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Pokusiłbym się nawet o to, by pójść dalej - próbnik jest bardziej wiarygodny, ale też nie da 100% pewności, bo na różnych skórach barwnik potrafi reagować nieco inaczej Także przed malowaniem próby, próby i jeszcze raz próby. Ale jak już się złapie trochę wyczucia to już z górki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juolczak Posted December 1, 2017 Report Share Posted December 1, 2017 super, nie spodziewałam się, że tak świetny efekt może wyjsc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted February 9, 2018 Report Share Posted February 9, 2018 Bardzo ładna praca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosoth Posted February 9, 2018 Author Report Share Posted February 9, 2018 Dzięki, chociaż do twoich prac to się nie umywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts