kinga1234 Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 (edited) Witam, mam prosbę o fachowa poradę. Kupiłam buty z nubuku od badury, bardzo ładne a i do marki do tej pory nie miałam uwag. Buty kupiłam wysylkowe i prawy but miał lekkie pomarszczenia, ale w zasadzie uznałam że szkoda mi czasu a ażtaka pedantka nie jestem. Pierwszy to mój nubuk, zaczełam o tym czytać i kombinować. Faktura jest dla mnie za delikatna. podelikatnym przemyciu (b. delikatnym) były odbarwienia, spryskałam renowatorem czarnym i zaipregnowałam, Poczym na prawym bucie zrobily sie odgniecenia pomarszczenia juz wyrażne i nieestetyczne . Nie chcę się bawić w reklamacje - bo szkoda czasu a decyzja nie zawsze satysfakcjonująca. Uznałam że but ten został mi sprzedany wadliwy i jest przesuszony. Moje pytanie - jak samodzielnie to załatwić - przyjmuje najbardziej hardcorowe rozwiązania. No chetnie to komuś oddam do zrobienia, tylko to nie mógło by trwac dłużej niż dta tygodnie...a i też chce się zorientowac sama w temacie, by mnie nikt nie czarował . Czy to jest wogóle do uratowania? Dodam że nie zależy mi na nubukowej fakturze - mogę ją zapastować równie dobrze pasta do licówek - chodzi mi żeby but oddzyskał gładkość ( w miarę możliwości), a wygląda jak pomarszczona twarzą staruszki. Lewy but pielegnowalam identycznie i tak sie nie zachowuje. Czy to może nie jest kwestia nawilżenia buta - i wypchania go od wewnątrz,? Edited October 28, 2017 by kinga1234 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Pokaż jak wygląda problem. Zdarza się, że ludzie oczekują, że buty w czasie użytkowania będą cały czas wyglądały, jak na półce sklepowej, a to niemożliwe. Cholewka pracuje, na skórze muszą pojawić się pewne zmiany. Domyślam się, że w Twoim wypadku nie jest to przewrażliwienie i problem jakiś wystąpił, ale jedno zdjęcie będzie lepsze niż 14 stron tekstu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga1234 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 (edited) o dziękuje dobry człowieku Więc poniżej zdięcie, w tej chwili wypchalam je i posmarowałam jakiś tłustym kremem do butów - wiec te zmarszki się ugładziły, nie chce tego narazie wyciagac , bo są delikatnie wilgotne i chce żeby przeschly. Zdięcie drugie gdzie naciskam (zdjęcie tego nie odddaje - to takie liczne drobniutkie ale widoczne zmarszczki wokół). Tak wygląda cały but -tzn przód stopy, gdy buta zaloże i zaczne z nim pracować, lub nacisne w innym miejscu palcem (teraz jest wypchany i wyglada ok) lewy jest ok i nic sie z nim nie dzieje. To jest takie wrażenie jakby to bylo bardzo delikatne lub jakby się coś rozwarstwiło w skórze - i mam wrażenie ,że trzeba bylo by to czymś posmarowac co by głeboko wnikneło w skórę i to związało na nowo. Buty sa dopiero po kilku wyjsciach, kubiłam je ze wzgledu na fason ( a nie ten cały nubuk) idealny wąskie dopasowe- zdazyła juz je pokochać :> i po prostu nie chce żadnych innych, chce je uratować. Bardzo dziękuję. kurcze zdjęcia tego nie odddają, to jest tak jakby cos było nie halo z ta samą wierzchnią, warstwą, jakby było poluzowna odlepiona. A nie chce teraz z tym kombinować i naciskać w innych miejscach i fotografować (to by pokazało problem) , bo są w tym nawilżeniu teraz wypchane i nie chce ich męczyć. Edited October 28, 2017 by kinga1234 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Ja chyba, aż takim estetą to nie jestem, bo dla mnie problemu nie ma To są ostatecznie buty, a nie wyroby biżuteryjne, które oglądać wypada z naciskiem na każdy detal But pracuje i pozostają po tym ślady. Nie jestem szewcem, i być może doszło do jakiegoś obluzowania w korelacji podszewka/międzypodszewka/materiał wierzchni ... ale ja prawdopodobnie nie robiłbym z tego problemu. Jak na żywo nie wygląda to dla Ciebie dobrze, to chyba optymalnie skonsultować to z dobrym szewcem, który będzie miał okazję organoleptycznie ten przypadek zbadać. Moja opinia jest oczywiście subiektywna i mogę się mylić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga1234 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 - no wiem one sa teraz wypchane i dlatego nie ma problemu . To nie jest typowe -mwyobraż sobie że one są wszedzie tak jak nacisnełam - ta skóra jest jak farfocle - teraz są wypchane i dlatego zapręzone wyglądaja dobrze, ja wyciągne wypełnie - sa fatalne. maja pamarszczenie w każdym punkcie z przodu. Pyatnie - czy jest mozliwe by ta jakoś związac- usztywnić ta skórę. I pytanie gdzie to zrobić we wrocławiu - i nie czekać miesiąca na odbiór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga1234 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 (edited) oto jak się zachowuja dwa buty gdy je naciskam. a zdjęcia i tak nie ooddają tego , juz pomijam jakie to parszywe w dotyku. górne zdjęcie to but prawy wadliwy, trochę to papier - zmoczona tekture w dotyku przypomina. Edited October 28, 2017 by kinga1234 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted October 29, 2017 Report Share Posted October 29, 2017 Zobacz tu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga1234 Posted October 29, 2017 Author Report Share Posted October 29, 2017 dzieki, wydaje mi się jedank że to jest wada produkcyjna, zaprasowali to , jak dojechalo do domu to jakoś wyglądalo a po kilku noszenia skóra jest luźna. Będę reklamować to, bo nie wierze że to da się naprawić. Mam jedno pytanie jeszcze- ponieważ ja przy tych butach kombinowałam , zakładalam kremu pasty - no i ingerencja moja jest. Myśle o tym żeby nim zareklamuje, dać do dobrego szewca- ktróry dobrze je wyczysci i doprowadzi do stanu jakby sprzed moich ingerencji - nie jakis ekstremalnych bo niczym radykalny nie traktowałam - tak by moc to skutecznie reklamować. a same buty mialy zale dwie no 10 wyjść - sa uzytkowane, ale róznoie miedzy butami sa diametralne.jesli idzie o jakośc. czy to rozsądny pomysł? Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kinga1234 Posted December 3, 2017 Author Report Share Posted December 3, 2017 Nie było łatwo, ale sie udało. Po bojach, 20 telefonach do sklepu , 3 pismach mam nowe obuwie. I teraz mam pytanie, skąd mam wiedzieć czy ten nubuk jest olejowany? Bo najchegniej to był poddała je impregnacji olejowanej ( nie interesuje mnie tak bardzo faktura). Natomiast producent nie podaje rodzaju skóry poza tym że pisze nubuk. Impregnaty w areaozolu, klasyczne wydaje mi sie za bardzo wysuszają. czy każdy nubuk moge zaolejować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 4, 2017 Report Share Posted December 4, 2017 Olejowany nubuk jest charakterystyczny - w pracujących miejscach cholewki lub po przejechaniu paznokciem pozostają na nim jaśniejsze ślady. Zerknij tu: Pewnie każdy nubuk można potraktować olejem, ale czy da to oczekiwany efekt w każdym przypadku to nie wiem. Zrób próbę na języku, oceń czy ci pasuje i pewnie będziesz wiedziała więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts