Jump to content

Buty Timberland Oxford - pęknięta podeszwa reklamacja

Recommended Posts

Witam Was Wszystkich,

Mój pierwszy post na forum;)

W butach moich Timberland Oxford po roku użytkowania pękła podeszwa;  w lewym bucie z przodu a  w prawym bucie z tyłu (zdjęcia poniżej).

ph_1.thumb.jpg.193e2ddd8ee8058db2727e88ee385ec7.jpgph_2.thumb.jpg.53f227681b4ee553cf33e041ff3a6764.jpg

Chciałem złożyć reklamację, czy będzie ona zasadna?

Buty używane normalnie; w drodze do pracy i z powrotem (pieszo 10 - 15 min + komunikacja miejska) po nawierzchniach typu chodnik, asfalt, sporadycznie ubita ścieżka (miasto generalnie). Dziwi mnie tylko, że w butach tej klasy (cena wyjściowa ok. 470 pln) podeszwa zużyła się tak szybko i dlatego chciałem reklamować. Zwłaszcza, że mam buty innego producenta (Ryłko), które używane są w podobnych warunkach i to jeszcze w okresie zimowym i trzymają już 3 sezon.

Rozumiem, że jak kupiłem sobie kiedyś Croopy za 159 zł to po roku podeszwa padła, ale nie w Timberlandach za prawie 500 stów, w których miałem nadzieję trochę pochodzić.

Dlatego myślę, że tak szybkie zużycie tego typu obuwia jest niedopuszczalne i jest to podstawa do reklamacji, jednak czy sprzedawca nie zasłoni się naturalnym zużyciem obuwia?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

reklamacja zostanie określona jako "zużycie mechaniczn" lub "niewłaściwe użytkowanie obuwia", nie zostanie to przyjęte jako reklamacja z winy producenta. Niestety ale takie są realia, naprawiałem reklamacje z trzech sieciówek przez ponad rok, wierz mi że nawet rzecznik praw konsumenta nic nie wyczaruje w takim przypadku... Da się to naprawić w sensownych pieniądzach...

Co do kwestii że to Timberlandy... W naszych czasach niestety nie ma to znaczenia czasem, że to poważna marka... Sam kupiłem ostatnio wysokie Conversy, oryginalne, z prawdziwego zdarzenia, ale nie skórzane. Problemy wychodzą masowo, oczka źle obsadzone, szew na pięcie puścił, szew przy derbach........ no cóż naprawie sobie to sam, co się będę ( ), ale jednak przestałem już od sportowych butów wymagać cudów, bo nie ma sensu...

Wszystkie reklamacje tego typu, z jakimi miałem kontakt zostały odrzucone, tak jak koledzy wyżej wspomnieli - naturalne zużycie, uszkodzenia mechaniczne, intensywne użytkowanie, przenoszenie usterek ... itd. To są bardzo trudne do rozpatrzenia na korzyść klienta reklamacje.