sre1924 Posted April 11, 2017 Report Share Posted April 11, 2017 Witam Was Wszystkich, Mój pierwszy post na forum;) W butach moich Timberland Oxford po roku użytkowania pękła podeszwa; w lewym bucie z przodu a w prawym bucie z tyłu (zdjęcia poniżej). Chciałem złożyć reklamację, czy będzie ona zasadna? Buty używane normalnie; w drodze do pracy i z powrotem (pieszo 10 - 15 min + komunikacja miejska) po nawierzchniach typu chodnik, asfalt, sporadycznie ubita ścieżka (miasto generalnie). Dziwi mnie tylko, że w butach tej klasy (cena wyjściowa ok. 470 pln) podeszwa zużyła się tak szybko i dlatego chciałem reklamować. Zwłaszcza, że mam buty innego producenta (Ryłko), które używane są w podobnych warunkach i to jeszcze w okresie zimowym i trzymają już 3 sezon. Rozumiem, że jak kupiłem sobie kiedyś Croopy za 159 zł to po roku podeszwa padła, ale nie w Timberlandach za prawie 500 stów, w których miałem nadzieję trochę pochodzić. Dlatego myślę, że tak szybkie zużycie tego typu obuwia jest niedopuszczalne i jest to podstawa do reklamacji, jednak czy sprzedawca nie zasłoni się naturalnym zużyciem obuwia? Pozdrawiam i proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FACH-BUT Posted April 11, 2017 Report Share Posted April 11, 2017 Nie ma szans na reklamacje będzie odmowa . U szewca naprawisz za nie duże pieniądze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted April 12, 2017 Report Share Posted April 12, 2017 reklamacja zostanie określona jako "zużycie mechaniczn" lub "niewłaściwe użytkowanie obuwia", nie zostanie to przyjęte jako reklamacja z winy producenta. Niestety ale takie są realia, naprawiałem reklamacje z trzech sieciówek przez ponad rok, wierz mi że nawet rzecznik praw konsumenta nic nie wyczaruje w takim przypadku... Da się to naprawić w sensownych pieniądzach... Co do kwestii że to Timberlandy... W naszych czasach niestety nie ma to znaczenia czasem, że to poważna marka... Sam kupiłem ostatnio wysokie Conversy, oryginalne, z prawdziwego zdarzenia, ale nie skórzane. Problemy wychodzą masowo, oczka źle obsadzone, szew na pięcie puścił, szew przy derbach........ no cóż naprawie sobie to sam, co się będę ( ), ale jednak przestałem już od sportowych butów wymagać cudów, bo nie ma sensu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 12, 2017 Report Share Posted April 12, 2017 Wszystkie reklamacje tego typu, z jakimi miałem kontakt zostały odrzucone, tak jak koledzy wyżej wspomnieli - naturalne zużycie, uszkodzenia mechaniczne, intensywne użytkowanie, przenoszenie usterek ... itd. To są bardzo trudne do rozpatrzenia na korzyść klienta reklamacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sre1924 Posted April 14, 2017 Author Report Share Posted April 14, 2017 Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Czyli teraz niestety płaci się za design obuwia a nie jakość - buty z Timberland czy ecco są po prostu ładniejsze niż te z ccc, niekoniecznie jednak trwalsze.... Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts