Albin88 Posted January 23, 2017 Report Share Posted January 23, 2017 (edited) Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Nie ukrywam, że z klasycznymi/skórzanymi butami niewiele miałem przed dzisiejszym dniem wspólnego. Jestem w temacie totalnym laikiem i nie mam de facto pojęcia bladego co tutaj się stało i czy to jest OK Otóż dostałem dziś pierwsze ręcznie robione i porządne (mam nadzieję) buty. Oczywiście przymierzam, ale poczułem a następnie zauważyłem coś dziwnego (zdjęcie). Po pierwsze, podeszwa z przodu od wewnętrznej strony ma znaczek, że to skóra - ale jest twarde, można postukać jak w jakąś tekturę... Co to za materiał? Czy tu wszystko jest w porządku? Po drugie, mam wrażenie, że ktoś zapomniał włożyć wkładek do tych butów... Dokupienie to żaden problem, ale... czy może w tym chodzi się bez wkładek? Widać szwy w poprzek i klejenie w ~połowie buta... Do tego jakieś gwoździe Wiem, że dziwne pytanie, ale całkowicie tutaj zgłupiałem... A jeśli dokupić - to jakie najlepiej wkładki by pasowały do takich butów? Edited January 23, 2017 by Albin88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szewc InowrocLaw Posted January 23, 2017 Report Share Posted January 23, 2017 Witaj. Wydaje się że wszystko jest w porządku," twarde" ze znaczkiem to podpodeszwa, która zazwyczaj jest dużo grubsza niż cholewka czy podszewka. Powinna być to skóra elastyczna i porowata. Elatyczność ułatwia stopie wykonywanie ruchów, porowatość ułatwia przepuszczanie powietrza, wsiąkanie potu oraz szybkie wysychanie skóry. Na podpodeszwy wykorzystywało się skóry z boków bydlęcych oraz karku. Grubszy jest w zasadzie tylko "krupon" wykorzystywany głównie na podeszwy i jest bardziej zwarty. Jeśli chodzi o następne pytanie, to są tu wklejone pół wkładki (stąd ślady kleju), pewnie jest pod nią jakaś pianka lub inny materiał(stąd widoczne szwy). Jest to dość popularny zabieg, zwłaszcza w droższych butach. Raczej nie chodzi o oszczędność na materiale, lecz o wyeksponowanie ładnych , skórzanych podpodeszew z odpowiednim znaczkiem ;) . Oczywiście to tylko moja teza, choć wielu z nas pewnie kupiło coś "oczami". Ja chodzę w podobnych, nie wklejałem nic do środka...z czasem zmieni się kolor i pojawią się ślady po palcach...w zakupie wkładek nie pomogę, bo nie kupuje takowych. Proponuje pochodzić w bucikach i zobaczyć jak jest. Zawsze można coś kupić a lepiej zanieść do Fachowca! Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted March 11, 2018 Report Share Posted March 11, 2018 Zdjęcie pokazuje widok od pięty do czubka? Ta "tektura" to zamierzona sprawa. Pod palcami stopa poci się najmocniej i dlatego tam ma dobrze wsiąkać. Poza tym idę za przedmówcą, tam coś jest w środku. Oprócz pianki może to też być pasta z korka. Bardzo ładnie dopasowuje się do profilu podeszwy stopy i odprowadza wilgoć, a tej Ci nie zabraknie. Pochodź w tych butach ze trzy tygodnie i napisz co i jak. Ja typuję, że będziesz zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts