Ryszard Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Witajcie, miesiąc temu stałem się posiadaczem pięknych butów: http://www.shoepassion.pl/eleganckie-buty-meskie/no-562.html. Szalenie dumny byłem z tego zakupu - to moje pierwsze porządne buty. Dotychczas założyłem je dwa razy, bo przydarzyła mi się kontuzja stopy i zostałem przyklejony do fotela. Wracam do formy, więc postanowiłem przygotować buty na użytkowanie: 1. Przetarłem je szmatką. 2. Nałożyłem cienką warstwę pasty poleconej przez sprzedawcę. 3. Po godzinie "wyglancowałem" szczotką z końskiego włosia i...moim oczom ukazały się buty jakby poplamione. Zdębiałem. 4. Sięgnąłem po sprzedany mi specyfik do pielęgnacji http://www.shoepassion.pl/srodki-do-pielegnacji-obuwia/srodek-do-czyszczenia-butow.html Po wyczyszczeniu i wyschnięciu część buta, która był ok nadal jest ok a miejsce z plamami...no cóż...widać je jeszcze bardziej. 5. Poszedłem do salonu z pytaniem "jak żyć?". Poradzono mi użyć szarego mydła. Nie pomogło. Załączam zdjęcie - płakać się chcę na widok tych butów. Nie wiem co robię źle. To moje pierwsze poważne buty. Przeczytałem mnóstwo postów o pielęgnacji, ale jak widać ze słabym chyba skutkiem. Pomoże/doradzi ktoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Poprosiłbym na Twoim miejscu, by spróbowali pomóc w salonie, bo sklep na pewno zna najlepiej swoje skóry i polecane środki. Bez jakiegoś tam doświadczenia w temacie, silniejszymi preparatami możesz czasem narobić więcej szkód. Osobiście próbowałbym: Renomat - niewielka ilość i delikatnie (silny, nieprzyjemnie pachnący cleaner do stosowania w dobrze wentylowanych pomieszczeniach lub na zewnątrz). *Opcjonalnie mydło, ale nie szare tylko specjalne MYDŁO REGENERUJĄCE DO SKÓR WYPRAWIANYCH! Również silny cleaner, także z uwagą. Pommadier Cream w kolorze skóry Wykończenie Pate de Luxe w kolorze Wyciągaj wnioski i pamiętaj o ważnej zasadzie: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. P.S.Nie wiem na ile sprawa jest poważna, bo fotografia dość niewyraźna, ale gdybyś miał obawy, a salon nie chciał pomóc to w Warszawie masz całkiem fajny punkt, który w podobnych przypadkach radzi sobie doskonale i pracuje na najlepszych środkach: http://wielkishoe.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard Posted October 24, 2016 Author Report Share Posted October 24, 2016 Byłem ponownie w salonie. Usłyszałem, iż but został potraktowany czymś tłustym i nic się nie da zrobić. Do głowy mi nie przychodzi kiedy mogłoby to się stać podczas tego bardzo krótkiego okresu użytkowania. No cóż, spróbuję jeszcze odwiedzić polecany http://wielkishoe.com. Dziękuję za porady. Pozdrawiam, R. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Jeśli to jest tłuszcz to wtedy trzeba wyczyścić całosć, odtłuścić miejscowo i ... malować, czyli renowacja albo całości albo jeśli się uda mijscowo. Tłuszcz zawsze się wiąże z barwnikiem i w tym miejscu będzie bardziej surowa skóra niż barwnik transparentny wcześniej am nałożony. Miejscowo pasty moim zdaniem egzaminu nie zdadzą, może chwilowo i też lekko zmienią odcień. Zresztą takie wykończenia bardziej bezbarwnych środków potrzebują do konserwacji niż z pigmentem. Mydło dobry pomysł do czyszczenia Avel ale jęsli to tłuszcz a tak wygląda dogłębnie nie odtłuści. Jeszcze jedno. Te pasty, które używałeś mogły dobarwić buta jeśli były z pigmentem.A skoro buty były w plamy tzn. że pasty miały pigment. W tym miejscu zabepieczenie mogło być słąbe lub już go nie było i pasta z pigmentem lub bezbarwna ale tłusta np. mogła spowodować takie plamy. Jeżeli środek do czyszczenia radzi sobie z potem to znaczy,że ma rozpuszczalniki, jeśli poteym nałożysz jakieś pasty to w zmyte wykończenie one wchodzą i dofarbowują skórę luz zmieniają jej wygląd i sa plamy. To tak na bardzo szybko analizując troszke opisywane właściwości tegoż środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts