tosa Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Witam Wszystkich. Dawno nic nie zamieszczałem. Nie chce powielać kolejnych prac choć sprawdzę czy z asortymentu do jazdy konnej coś tu mam. Troszkę tego robiłem i mam ciekawe metodyki z Niemiec dotyczące renowacji siodeł. Tu pokazuję torbę,która przyjechała z Nowego Sącza. Co ciekawe w tym miesiącu poprawiałem robiąc renowację kurtki skórzanej z Francji, która była tam malowana przez jeden punkt barwnikami Saphir. Niestety raz, że ktoś nie miał pojęcia jak to zrobić, po drugie te wyśmienite przecież barwniki absolutnie do takiego malowania się nie nadawały. Kurtka wróciła już do Francji. Ale do rzeczy. Pokazana poniżej torba po uprzednim wyczyszczeniu,zmyciu rozpuszczalnikami, potraktowaniu odtłuszczaczami została wpierw malowana barwnikami transparentnymi ( w tym przypadku włoskimi ) potem zostawiona na dzień , następnie gruntowana i malowana WYŁĄCZNIE natryskowo farbami wodnymi. Po czym domknięta lakierem i utrwalaczem oraz zakonserwowana. Wielokrotnie tak robiłem i trwałość takich prac jest bardzo duża. Oto efekt. Torba jest czarna, lecz zdjęcia robione telefonem w pomieszczeniu przekłamują kolor. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Piękna robota, bez dwóch zdań. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted October 31, 2016 Author Report Share Posted October 31, 2016 Piękna robota, bez dwóch zdań. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts