AAAnka Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 Witajcie.Już kilka razy farbowałam buty z pozytywnym efektem ale teraz mam zagwozdkę...Buty w pięknym kolorze pomarańczu, niestety nie w moim stylu-ale kształt i fason mi odpowiada.Czy da rade przefarbować je na szaro?Lepszy spray czy farbka w płynie?Co tu wyjdzie z takiego przemieszania barw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 Ho ho ! A mi się podobają! Nie psułbym Nie malowałem jeszcze na pomarańczach, więc nie chcę wymyślać, ale cyknij maila do multirenowacji - tam ktoś mógł mieć już podobny przypadek. Chętnie doradzają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AAAnka Posted September 28, 2016 Author Report Share Posted September 28, 2016 Dziękuję za pomoc No tak -fajny, aczkolwiek odważny dość a ja należę do tych "stonowanych"(wiem , wiem...nuuuda) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AAAnka Posted September 28, 2016 Author Report Share Posted September 28, 2016 Odpowiedzieli szybciutko.Niestety szary nie przykryje takie intensywnej barwy.Pozostaje brąz(nie lubię..) lub czarny.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 No z jaśniejszego zamszu na ciemniejszy maluje się całkiem przyjemnie. Odwrotnie to już ciężki temat niestety. Tak czysto teoretycznie to należałoby może jakąś silną chemią wywabić barwnik z tego zamszu, tak by wypłowiał i może wtedy byłaby jakaś szansa, ale nie widziałem podobnych realizacji. Może ktoś/coś jeszcze z własnego doświadczenia podpowie/pokaże ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AAAnka Posted September 28, 2016 Author Report Share Posted September 28, 2016 No z jaśniejszego zamszu na ciemniejszy maluje się całkiem przyjemnie. Odwrotnie to już ciężki temat niestety. Tak czysto teoretycznie to należałoby może jakąś silną chemią wywabić barwnik z tego zamszu, tak by wypłowiał i może wtedy byłaby jakaś szansa, ale nie widziałem podobnych realizacji. Może ktoś/coś jeszcze z własnego doświadczenia podpowie/pokaże ... Hmnnn....sama nie wiem.Najbardziej to chciałabym uzyskać jakiś beżowy kolor, bo takich butów mi brakuje....Ale z takiego intensywnego koloru nie uzyskam bezowego w życiu...chyba szkoda skóry marnować odbarwianiem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted September 29, 2016 Report Share Posted September 29, 2016 (edited) Witajcie.Już kilka razy farbowałam buty z pozytywnym efektem ale teraz mam zagwozdkę...Buty w pięknym kolorze pomarańczu, niestety nie w moim stylu-ale kształt i fason mi odpowiada.Czy da rade przefarbować je na szaro?Lepszy spray czy farbka w płynie?Co tu wyjdzie z takiego przemieszania barw? Zdecydowanie polecam brąz lub jakiś ciemniejszy, może być nawet bordo. Mogą być barwniki saphir oraz dla wyrównania tarrago do zamszu. Lub Saphir czy Girba włoska ale koniecznie na to środek matujący do pielęgnacji skór anilinowych-wyrówna kolor,da ładny równomierny mat. Mogą byc farby furniture clinic, proponuję dwie pięćdziesiątki :-) ... farby oczywiscie i rozcieńczyć 1 do 1. Sprzedają koncentrat, który można rozcieńczyć 1 do 5 ale nie w tym przypadku. Ważne jeszcze jest wykończenie skóry i jej zabezpieczenie. Barwniki wodne mogą po prostu po niej spływać. Dlatego polecam transparentne np. Saphir czy innej firmy nadające się do zamszu,dwoin, nubuku. Chć saphir jako transparentny będzie bardzo dobry. To nie jest prosty zabieg. Pozdrawiam Edited September 29, 2016 by tosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AAAnka Posted September 30, 2016 Author Report Share Posted September 30, 2016 Zdecydowanie polecam brąz lub jakiś ciemniejszy, może być nawet bordo. Mogą być barwniki saphir oraz dla wyrównania tarrago do zamszu. Lub Saphir czy Girba włoska ale koniecznie na to środek matujący do pielęgnacji skór anilinowych-wyrówna kolor,da ładny równomierny mat. Mogą byc farby furniture clinic, proponuję dwie pięćdziesiątki :-) ... farby oczywiscie i rozcieńczyć 1 do 1. Sprzedają koncentrat, który można rozcieńczyć 1 do 5 ale nie w tym przypadku. Ważne jeszcze jest wykończenie skóry i jej zabezpieczenie. Barwniki wodne mogą po prostu po niej spływać. Dlatego polecam transparentne np. Saphir czy innej firmy nadające się do zamszu,dwoin, nubuku. Chć saphir jako transparentny będzie bardzo dobry. To nie jest prosty zabieg. Pozdrawiam Niestety kolory jakie można by uzyskać z takiego oranżu(ciemny brąz, bordo,czerwień,czarny) zupełnie mi nie odpowiadają...Muszę zrezygnować z zabiegu...Niemniej dziękuje bardzo za porady,jestem pozytywnie zaskoczona tym forum, widzę że jesteście aktywni, pomocni i sympatyczni.Dziękuję Wam raz jeszcze.Ps.podglądam to forum czasem i już z kilku rad skorzystałam! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rudyk82 Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Kurcze, to nie wygląda źle. Zastanawiam się, czy żonie takiego prezentu nie sprawić chociaż jak się znam, to oczywiście dobiorę zły odcień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts