tosa Posted August 15, 2016 Report Share Posted August 15, 2016 Witam serdecznie. Bardzo dawno tu nie zaglądałem ale po prostu brak czasu. Czas dzielę na pracę, której na moje możliwości jest dużo z tendencją do bardzo dużo oraz dom. Jednak chciałem pokazać nietypowe zabiegi renowacji siodeł końskich. W ubiegłym roku wykonałem taką renowację wg. metodyki niemieckiej firmy malując siodło powierzchniowo i jednocześnie zmieniając jego kolor. Teraz do zrobienia renowacji użyłem patyn, lakierów zamykających i środków konserwujących w tym środka firmy Avel używanego do artykułów jeździeckich. Przy pracy z takim siodłem najwięcej problemów graniczących z niemożliwością stanowi czyszczenie i odtłuszczanie! Pot koński przechodzi przez wszystkie warstwy skóry do tego dochodzi pot człowieka i wszelakie zabrudzenia. To naprawdę wyzwanie aby taką skórę - jej poszczególne elementy móc odtłuścić. Ja używam tu głównie odtłuszczaczy płynnych w tym przypadku włoskich ale należy również ( moim zdaniem ) użyć silnych odtłuszczaczy w żelu czy galaretowatych i to po wielokroć. Jednocześnie mam wielki szacunek do mistrzów, którzy te siodła szyją i rozumiem jak najbardziej ceny takich cudeniek pracy. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Jedno siodło jest czarne drugie w brązowych patynach. Nie mam zdjęć przed drugiego siodła. Jeśli ktoś ma problemy chętnie służę pomocą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts