Bree Posted August 10, 2016 Report Share Posted August 10, 2016 Dzień dobry, Witam wszystkich - jestem tu nowa. Z góry przepraszam jeśli umieszczam post w nieodpowiednim miejscu (jeśli tak, proszę admina o przeklejenie). Chciałabym uszyć pierwsze "prawdziwe" buty dla mojej córki. Dotąd szyłam wyłącznie obuwie domowe i tzw "niechodki" Ale przyszedł czas, że potrzebujemy butów na podeszwach. Szukam wiedzy na ten temat i nie udaje mi się znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania, liczę, że jako osoby z doświadczeniem pomożecie :-) Do rzeczy, cholewki mają być z zamszu a podeszwa ze styrogumu. (coś w stylu bucików Gucio, jednak bez charakterystycznego zapiętka). Z uszyciem cholewki sobie poradzę, problem pojawia się w momencie mocowania podeszwy. Podpowiedzcie - jak się za to zabrać? Wymyśliłam że użyję 2 warstw styrogumu do pierwszej przyszyję cholewkę i przykleję od spodu drugą warstwę... Czy idę w dobrym kierunku? Jakiego kleju mam użyć do sklejenia warstw styrogumu? Jaka grubość styrogumu (elastyczność 35-45) będzie odpowiednia do butów dziecięcych? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Pozdrawiam Gosia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 (edited) Witaj, po pierwsze z twojej wypowiedzi wynika, że buciki chciałabyś przygotować dla swojego małego dziecka. Fajnie, że masz takie ambicje jednak pamiętaj że niewłaściwe buty mogą spowodować niewłaściwe nawyki przy chodzeniu u małego dziecka. Po drugie temat montażu wynika ze sposobu przygotowania cholewki. Do wykonania montażu będziesz potrzebować formę obuwniczą (kopyto). Klej ... najlepiej jakiś budapren do jednej pary np. 2 duże tubki kleju szewskiego. Styrogum myślę że 4-5 mm będzie ok. Potrzebne też będzie wzmocnienie między cholewką a podeszwą. Zerknij na forum jest troszkę butów klejonych - ten sposób jest możliwy do zastosowania i analogiczny w przypadku butów dziecięcych. Co do wersji z doszywaną podeszwą do cholewki to jest to metoda montażu fleksiblowa (sandałowa). Wtedy raczej cholewka trochę jak w "niechodku" do tego dokładasz warstwę sztywniejszą (styrogum po przeszyciu się wg mnie będzie rwał) i dopiero później kleisz podeszwę. Temat uważam dość trudny w przypadku osoby nie mającej pojęcia o sposobach montażu obuwia i wymogach w przygotowaniu cholewek. Może jacyś twoi znajomi mają znoszone profilki, daniele itp. buty. Spróbuj je rozebrać zobaczysz jak temat jest złożony - choć na pewno nie niemożliwy do wykonania. Edited August 11, 2016 by Bananetti 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts