Palma Posted July 27, 2016 Report Share Posted July 27, 2016 (edited) Zamieszczę tutaj kilka moich dotychczasowych renowacji: Na początek moja ostatnia renowacja: Renowacja ASICS GEL LYTE IIIKolejna renowacja to : Nike Air Max skyline: Kolejny efekt czyszczenia i unyelowingu. Buty odświeżone i gotowe do działania: Edited July 27, 2016 by Palma 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted August 2, 2016 Author Report Share Posted August 2, 2016 Moja najnowsza renowacja. W zasadzie dokładnie pranie butów odświeżenie skóry SAPHIR JUVACUIR. Na koniec zabezpieczenie Nanoprotectorem Tarrago. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted August 11, 2016 Author Report Share Posted August 11, 2016 Renowacja jedyneczek zamszowych. BYŁO tak: JEST tak:Plus niektórzy bohaterowie którzy brali udział : 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
920806 Posted August 15, 2016 Report Share Posted August 15, 2016 Hej , jakiego koloru uzyłeś do odnowienia Tych Asics-ow Gel Lite ? kolor orchy ?:> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted August 16, 2016 Author Report Share Posted August 16, 2016 Hej , jakiego koloru uzyłeś do odnowienia Tych Asics-ow Gel Lite ? kolor orchy ?:> Użyłem kolor z innej kolekcji niż angelus i saphire tak szczerze mówiąc. Jeśli miałbym brać jakiś kolor z tej kolekcji to Saphire Tinture Francaise 50ml base fauve numer 19. Można go trochę rozcieńczyć żeby uzyskać jaśniejszy kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted August 23, 2016 Author Report Share Posted August 23, 2016 Kolejny mój post tym razem odnowienie Jordanów... ech lekko nie było szczególnie że to 10 letnie buty i było sporo uszkodzeń skóry, czytaj ubytków, pęknięć, wysuszonej skóry... Gdzieniegdzie schodziła farba , midsole były uszkodzone (bliżej niejasny mi sposób - nie były w mojej garderobie) jak i schodząca farba. Midsole pozwoliłem sobie pomalować troszkę inaczej niż w oryginale i myślę, że wygląd mają całkiem ok. To samo sznurowadła zmieniając je na czerwone. Ze skórą zrobiłem to co mogłem i jak tylko potrafiłem najlepiej. Skóra odchodziła płatami szczególnie na zgięciach. Do renowacji użyłem kobinacji farb angelusa i środków saphira. Efekt możecie podziwiać poniżej. PRZEDPOMam nadzieję, że efekt końcowy spodoba się Wam. POZDRAWIAM ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted August 23, 2016 Report Share Posted August 23, 2016 Z czerwonymi sznurami nawet fajniej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted April 20, 2017 Author Report Share Posted April 20, 2017 (edited) Kolejną moją renowacją jaką chciałbym Wam przedstawić są NIke Blazer MID. Buty trafiły do mnie w opłakanym stanie... Były ubłocone, podeszwa odklejała się wzór na podeszwie na czubkach praktycznie uległ zatarciu. Sama cholewka zamszowa straciła swój kolor. Buty musiały być w pierwszej kolejności wyczyszczone. Używałem do tego szczotki do zamszu na przemian z płynem do czyszczenia zamszu tarrago ( z aplikatorem) . Potem przyszła kolej na czyszczenie podeszwy... Po ukończeniu tego zabiegu stało się dla mnie jasne, że na samym jej czyszczeniu się nie skończy. Musiała zostać jeszcze wybielona ale to zostawiłem na sam koniec. Była jeszcze sprawa poszarpanych języków.Blazery mają to do siebie, że języki są elementem które bardzo często ulegają przetarciu i zniszczeniu Materiał rozpada się na naszych oczach. Postanowiłem odciąć kawałki gąbki i materiału który uległ ze strzępieniu do samego zszycia na języku. Następnie pomalowałem resztki wystającej gąbki na językach i wszystko przetopiłem podpalarką. Dało to całkiem niezły efekt bez dodatkowego obszywania. Samo barwienie cholewki nie było uciążliwe i przebiegło sprawnie. Po malowaniu utrwaliłem dodatkowo kolor i przeczyściłem skórę szczotką do zamszu. Na sam koniec wróciłem jeszcze do podeszwy butów i odtworzyłem dremlem wzór na podeszwie w miejscach gdzie go brakowało. Na koniec podeszwa jeszcze została wybielona a cholewka zabezpieczona nano - protectorem od TARRAGO Poniżej możecie oglądać efekty na zdjęciach PRZED PO Edited April 20, 2017 by Palma 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Renowacja robi wrażenie! Gratulacje! Nasuwa mi się pytanie - czy ciemniejszy odcień cholewki niż oryginalnie to życzenie Klienta, czy po prostu przez wzgląd na dość mocne zużycie nie dało się odtworzyć jaśniejszego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 Ciemniejszy kolor to wynik 2 składowych życzenia klienta jak również mocnych przetarć i ciemniejszych miejsc na skórze. Jaśniejszy kolor mógłby ich nie pokryć należycie. Oczywiście mógłbym dać ton ciemniejszy kolor a nie aż tak jak jest ale efekt jest znacznie lepszy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted April 22, 2017 Author Report Share Posted April 22, 2017 (edited) Renowacja tych ASICSÓW zajęła mi trochę czasu 2 całe popołudnia + praca do późna wieczorem. Całkowicie straciły swój kolor a ciemne miejsca na przemian z jasnymi sprawiały , że buty wyglądały na mocno zużyte. Czyszczenie szczoteczką pogorszyło tylko sprawę, mechacąc je kompletnie po dłuższym czasie. Włosie z zamszu zrobiło się długie i zaczęły wyciągać się z niego nitki. Buty straciły swój kształt można powiedzieć. Musiały wkroczyć bardziej radykalne środki ... Wszystkie elementy na zgrubieniach i na samej powierzchni cholewki musiały zostać przycięte... zajęło mi to po 1,5 godziny na jednego buta. Musiało to być zrobione precyzyjnie.. tak, żeby nie zniszczyć kształtu poszczególnych elementów cholewki a jednocześnie poprawić jej wygląd. Na sam koniec same buty musiały zostać wyczyszczone przed nałożeniem pigmentu. TO zajęło kolejne kilka godzin... ale opłaciło się: A na koniec zostało tylko: Edited April 22, 2017 by Palma 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 23, 2017 Report Share Posted April 23, 2017 Nie starczyłoby mi cierpliwości. Tym bardziej doceniam taką robotę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted April 23, 2017 Author Report Share Posted April 23, 2017 Doświadczenie modelarskie przydało mi się tutaj.. do tego trzeba mieć wrodzoną cierpliwość. Mnie to bardziej uspokaja i bawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted April 23, 2017 Author Report Share Posted April 23, 2017 (edited) RENOWACJA CONVERSÓW Buty stanowiły niemałe wyzwanie... Biorąc pod uwagę częstotliwość użytkowania ich przez właściciela ich wygląd był proporcjonalny... dodam, że nigdy nie były czyszczone ani konserwowane. Poniższy stan świetnie to pokazywał: Spękana skóra na zgięciach i z tyłu butów, poodklejane podeszwy przy zgięciu na jednym i drugim bucie.. wystające nitki, zmechacona skóra przy znaku firmowym brudna podeszwa... to kilka rzucających się w oczy uszkodzeń. Zakasałem rękawy i do roboty :) podeszwa została wyczyszczona razem z cholewką. Po czyszczeniu użyłem środka saphira decapant do oczyszczenia i zdarcia złuszczającej się skóry. Wszystkie wystające nitki zostały przycięte. Po tym już tylko malowanie: Podeszwa została również podklejona po bokach. Po tym zabiegu buty zostały zabezpieczone pastą barwiącą SAPHIRE JAVACUIR. Zużyte sznurówki zostały wymienione na nowe. Poniżej zdjęcie prezentujące różnicę pomiędzy tym co było a efektem końcowym. Klient był zadowolony z efektu końcowego tak jak i ja... Edited April 23, 2017 by Palma 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted November 21, 2017 Author Report Share Posted November 21, 2017 (edited) RENOWACJA JORDANÓW Buty dotarły do mnie w naprawdę opłakanym stanie. Nie nadawały się do chodzenia praktycznie wogóle. po oględzinach lista rzeczy do naprawy stała się bardzo długa: - gruntowne czyszczeni butów na zew i wew obuwia - rekonstrukcja podeszwy buta - rekonstrukcja midsola - uzupełnienie ubytków, malowanie, zszycie skórzanego midsola - malowanie cholewki - uzupełnienie ubytków w cholewce - wymiana wkładek - wymiana sznurowadeł - odnowienie/ uzupełnienie zapiętek wew butua PONIŻEJ ZDJĘCIA JAK WYGLĄDAŁY PRZED PRACĄ. - zabezpieczenie Największe wyzwanie To chyba znalezienie podobnych podeszw do tech butów. W końcu udało się namierzyć AF1 z podeszwą kauczukową dokładnie w tym samym rozmiarze i że tak powiem wyrzeźbić... Ta część zajęła najwięcej czasu. Poniżej zdjęcie już wyrzeźbionej podeszwy oddzielonej od reszty midsola i systemów. A PONIŻEJ ZDJĘCIA JUŻ EFEKTU PO PRACY No cóż zrobiłem co mogłem w każdym razie klient jest szczęśliwy a to jest najważniejsze ! Edited November 21, 2017 by Palma 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 21, 2017 Report Share Posted November 21, 2017 Faktycznie grubsza robota, ale było warto. Grats! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted February 14, 2018 Author Report Share Posted February 14, 2018 RENOWACJA AIR JORDAN 3 RETRO – WHITE CEMENT (2011) >>>> czyli coś na czasie. Buty były dość "zmęczone" oprócz odpadającej farby z midsoli dało się zauważyc ubytki w skórze i przetarcia na języku od sznurowadeł. Na szczęście nie były one mocne więc działanie na powierzchni skóry wsytarczyło. Buty oczywiście w całości wyprane a wkładki wymienione na nowe , ze starych nie było już co zbierać. Ktoś eksploatował byty bardzo częśto W malowaniu pomógł pierwszy raz użyty aerograf... I musże przyznac od dziś u mnie mega pomocne narzędzie .. Najbardziej przydatny w pokrywaniu dużych powierzchni. Zmieniłem troszke ubarwienie midsola wg mnie w tej postaci wygląda lepiej. Znawcy się domyślą o co mi chodzi A poniżej nieco przed i po 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted February 14, 2018 Author Report Share Posted February 14, 2018 converse Jak już pisać to pisać Kolejna moja renowacja to trampy firmy CONVERSE. Osobiście nie znałem tego modelu ale jak je zobaczyłem wiedziałem, że mają potencjał Skóra wymagała czyszczenia jak i same buty od środka. Guma wyczyszczona a niektórymi miejscami na bokach gumy zajął sie dremel. Przy tej powierzchni malowania zdecydowanie pomogł mi aerograf... bez niego malowałbym w nieskończoność. Poza zmianą odcienia biurka w niekórych miejscach (pomimo zabezpieczenia ) cała operacja przebiegła bardzo sprawnie ale... cóż warto było! Efekt końcowy możecie podziwiać na fotkach poniżej . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Palma Posted February 14, 2018 Author Popular Post Report Share Posted February 14, 2018 Renowacja AirMax 1 Pochwalę się ostatnią na dziś parą wartą uwagi jaką udało mi sie odnowić w ostatnim czasie. Zostałem poddany próbie trafiły do mnie buty klienta który zdobywął do mnie zaufanie. I na początek naszej znajomości podesłał mi swoje zdobycze z ebay w stanie cóż... nie do końca pozwalającym na chodzenie swobodne... no cóż po to jestem, żeby pomóc. Buty nie reagowały w żaden sposób na dostepne środki do czyszczenia kicksów .. i tutaj musiałem wykazać sie kreatywnością i tym co mam ... poszły w ruch odplamiacze i wybielacze oczywiście w umiarkowanych wartościach i pod kontrolą. Materiał nie poddawał się długi czas... a po wysychaniu musiałem się mierzyć w pojawiającymi się żółtymi zaciekami.... ale i z tym dałem sobie radę. Widziałem też, że butami już ktoś próbował się zajć .. bezskutecznie... żółte zacieki były widoczne na toboxie i na wysokości kostki. Wiedziałe, że jak skończę z sukcesem pranie malowanie już będzie zwykła przyjemnością Do czasu... jak zaczałem je robić... malowanie plamek one by one i i ch poprawianie to żmudna robota.... nie wierzcie filmikom gdzie ktoś je odnawia (w przyspieszonym tempie) .. tak tak szybko czas płynie i pojawiają się błyskawicznie, że miło się na to patrzy ... patrzy nic więcej .... Dla mnie to przyjemność... jako modelarz mam duuuzo cierpliwości , ale z tego co wiem nie każdy ją ma. Po wszsytkim buty oczywiście zostały klasycznie zabezpieczone nanoprotectorem od naszej ukochanej MULTIRENOWACJI Poniżej efekt przed i po . Miłego oglądania i pozdrawiam ! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Dobra robota! Zwłaszcza te ostatnie AirMaxy zrobiły na mnie wrażenie! Z jasnymi materiałami/canvasem zawsze jest problem, bo malowanie jest problematycznie, a odplamianie utrwalonego brudu bywa drogą przez mękę. Gratulacje! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted February 14, 2018 Author Report Share Posted February 14, 2018 2 minuty temu, nie_problem napisał: Dobra robota! Zwłaszcza te ostatnie AirMaxy zrobiły na mnie wrażenie! Z jasnymi materiałami/canvasem zawsze jest problem, bo malowanie jest problematycznie, a odplamianie utrwalonego brudu bywa drogą przez mękę. Gratulacje! Oj tak była to droga przez mekę... miałem chwile zwątpienia... ale udał o się ! Ten który mi je wysłał powiedział, że zrobił sobie z nich ołtarzyk Nie ma nic bardziej budującego niż zadowolony klient ... osobiście też jestem mega zadowolony z efektu i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 No widzę kolego że ładne tu rzeczy prezentujesz i fajne opisy, to też się miło czyta możesz powiedzieć czym czyścisz jasną gumę na podeszwach, np w conversach? Wysłane z mojego HTCONE przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted March 6, 2018 Author Report Share Posted March 6, 2018 Dnia 4.03.2018 o 09:37, veer-singh napisał: No widzę kolego że ładne tu rzeczy prezentujesz i fajne opisy, to też się miło czyta możesz powiedzieć czym czyścisz jasną gumę na podeszwach, np w conversach? Wysłane z mojego HTCONE przy użyciu Tapatalka Hej ! Sorki za opóźnienie w odpowiedzi, ale dużo się ostatnio u mnie dzieje. Czym czyszczę ? to zależy od stopnia i rodzaju zabrudzenia. Jeśli nie skutkują środki na do sneakersów (Tarrago lub innych) wtedy zostaje szczoteczka plastikowa i środki do prania . W jednym i drugim przypadku szczoteczka obowiązkowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted March 6, 2018 Report Share Posted March 6, 2018 Hej ! Sorki za opóźnienie w odpowiedzi, ale dużo się ostatnio u mnie dzieje. Czym czyszczę ? to zależy od stopnia i rodzaju zabrudzenia. Jeśli nie skutkują środki na do sneakersów (Tarrago lub innych) wtedy zostaje szczoteczka plastikowa i środki do prania . W jednym i drugim przypadku szczoteczka obowiązkowa. hmm, takich domowych jeszcze nie próbowałem, szczerze mówiąc... ale może warto faktycznie się w nich rozeznać... planuje zrobić solidna renowacje moich conversów, wraz z szyciem nowych cholewek że skóry, tylko podtrzymuje przysłowia ze szewc bez butów chodzi i nigdy nie mam na to czasu ale do wiosny muszę się z tym uporać, więc szukam jakiegoś dobrego sposobu na wybielenie podeszwy Wysłane z mojego HTCONE przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palma Posted March 6, 2018 Author Report Share Posted March 6, 2018 48 minut temu, veer-singh napisał: hmm, takich domowych jeszcze nie próbowałem, szczerze mówiąc... ale może warto faktycznie się w nich rozeznać... planuje zrobić solidna renowacje moich conversów, wraz z szyciem nowych cholewek że skóry, tylko podtrzymuje przysłowia ze szewc bez butów chodzi i nigdy nie mam na to czasu ale do wiosny muszę się z tym uporać, więc szukam jakiegoś dobrego sposobu na wybielenie podeszwy Wysłane z mojego HTCONE przy użyciu Tapatalka Chcesz ją wybielić czy wyczyścić bo to różnica w takim przypadku. Jeśli jest pożółknięta to żaden środek nie pomoże oprócz rozjaśniacza do włosów + słońce lub w multirenowacji angelus solebright plus słońce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts