Jump to content

tłusta plama

Recommended Posts

Witam, ostatnio ubrudzilam buty smarem! wlasciwie to nie ja sama...

• wyściółka: skóra ekologiczna
  • materiał wewnętrzny: połączenie skóry i ocieplenia z materiału
  • wzór: kolor jednolity
  • zapięcie: brak
  • podeszwa: tworzywo sztuczne
  • materiał zewnętrzny: welur

Myłam szarym mydłem, ludwikiem, czyscilam szczotka uzywalam tego http://allegro.pl/coccine-ravvivant-spray-renowator-do-zamszu-nubuku-i5840602575.html

,ale  miejsc gdzie byla tlsta plama jest nadal swiecące i twarde, ale nie wiem czy to nadal plama czy efekt prania.

Buty sa czarne. Czy jezeli kupie czarna farbe i je pomaluje to kolor sie jakos wyrowna czy bedzie gorzej?

Prosze o rady, buty sa prawie nowe :(

Szczotka może być, byle była mosiężna, delikatna, a nie stalowa do rdzy.

Tego szamponu nie używałem.

Mydło "Czarny rumak" sprawdziło się na fest uwalonych butach z weluru. Przy zwykłych, ogólnych zabrudzeniach używam Universal Cleaner Tarrago.

• 3 weeks later...

udało się usunąć tą plamę?

jak sama napisałaś ciężko teraz określić czy miejsce odróżnia się od reszty buta od tłuszczu czy od prób czyszczenia - spróbuj najpierw oczyścić to miejsce gumową szczoteczką, usuniesz w ten sposób pozostałe detergenty, których do tej pory używałaś. Kup ligninę, ogrzej w tym samym czasie płatek ligniny (np. żelazkiem) i miejsce z tłustą plamą (np. suszarką) po czym przyłóż ligninę do tego miejsca. Po pierwszym razie plama nie zniknie, więc powtórz to kilka razy - temperatura rozpuści tłuszcz a lignina powinna go wchłonąć. Za każdym razem używaj świeżej ligniny ;) jeżeli to nie zadziała (chociaż mi w taki sposób udało się usunąć tłuste plamy z weluru) to tak jak pisał modina - kup i wypróbuj Universal Cleaner: http://wielkishoe.com/uniwersalne/36-universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html to raczej nie jest duży wydatek a może przyda Ci się jeszcze na przyszłość...

Szamponu ani mydła raczej bym nie używał, chociaż jeżeli modina wypróbowałeś już i nie skończyło się to zniszczeniem skóry to może kiedyś zaryzykuję ;)