Kasztelan19 Posted April 20, 2016 Report Share Posted April 20, 2016 (edited) Dzień dobry serdecznie, to mój początek przygody z butami skórzanymi a zarazem debiut na forum Przejrzałem temat z najczęściej zadawanymi pytaniami, jednak nadal nie jestem pewien rodzaju skóry w moich butach - Timberland Fulk LP OX Low. Ze strony producenta: "skóra naturalna z garbarni klasy LWG Silver" Po wstępnym rozpoznaniu podejrzewam, że jest to skóra olejowana/woskowana? W faq jest rozdzielenie jeszcze pomiędzy nubukiem olejowanym a skórą olejowaną/woskowaną, ale zupełnie nie wiem jak to rozpoznać. Byłby ktoś w stanie pomóc w tej identyfikacji? Z góry dziękuję Edited April 20, 2016 by Kasztelan19 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Diagnoza prawidłowa. Niezależnie od konkretu (woskowany/olejowany) takie skóry pielęgnuje się w podobny sposób. Jeżeli chodzi o rozpoznanie to są one dość charakterystyczne - w miejscach, w których skóra pracuje pozostają białe ślady. Również po lekkim zarysowaniu, np. paznokniem, pozostaje biały ślad na skórze. Wielu niewtajemniczonych panikuje, reklamuje buty ... itd. Ale to absolutnie nie jest powód do alarmu. Tak ma być, taka uroda tej skóry, warto mieć świadomość co się kupuje. Dobrze gdyby sprzedawca uprzedził klienta, ale mało który sam wie co sprzedaje Tu więcej o tych skórach i ich charakterystyce: http://www.wbutach.pl/topic/2376-olejowany-nubuk-woskowany-nubuck-jak-czy%C5%9Bci%C4%87-i-piel%C4%99gnowa%C4%87/ Osobiście bardzo lubię ten rodzaj materiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasztelan19 Posted May 1, 2016 Author Report Share Posted May 1, 2016 Dziękuję za konkretną odpowiedź Mam tylko pytanie do tych specyfików: Albo Nano protector albo balsam Spahir? Czy można to łączyć, co lepiej zastosować za pierwszym razem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Co za dużo to niezdrowo. Zacznij od balsamu moim zdaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasztelan19 Posted May 2, 2016 Author Report Share Posted May 2, 2016 Rozumiem, to jeszcze raz dziękuję ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts