Szewc InowrocLaw Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Witam. Swego czasu były u mnie w naprawie pewne laczki, drewniaki. Posiadały kilkadziesiąt "wyrostków" z drewna oraz pięć z kamienia lub jakiegoś tworzywa sztucznego, z czego 3 czarne i 2 błękitne. Klientka poprosiła o wymianę pasków. Bardzo interesowało mnie przeznaczenie tych drewniaków, niestety podczas odbioru byłem nieobecny w zakładzie i nie udało mi się porozmawiać z użytkowniczką. Pewnie pełnią jakąś leczniczą funkcje,nigdy wcześniej nie spotkałem się z podobnymi drewniakami, więc mam pytanie: czy ktoś wie czemu służą, co leczą itp. Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Witam. Swego czasu były u mnie w naprawie pewne laczki, drewniaki. Posiadały kilkadziesiąt "wyrostków" z drewna oraz pięć z kamienia lub jakiegoś tworzywa sztucznego, z czego 3 czarne i 2 błękitne. Klientka poprosiła o wymianę pasków. Bardzo interesowało mnie przeznaczenie tych drewniaków, niestety podczas odbioru byłem nieobecny w zakładzie i nie udało mi się porozmawiać z użytkowniczką. Pewnie pełnią jakąś leczniczą funkcje,nigdy wcześniej nie spotkałem się z podobnymi drewniakami, więc mam pytanie: czy ktoś wie czemu służą, co leczą itp. Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. DSC_0540.jpgDSC_0541.jpgDSC_0543.jpgDSC_0545.jpg Są to tzw. masażery. Bliski przykład: Klapki wsuwane do masażu refleksologicznego stóp, stymulujące określone punkty/receptory i strefy odruchowe na stopach, odpowiadające poszczególnym narządom i układom ludzkiego ciała przy pomocy ruchomych sond i magnesów. Stymulują ważne strefy refleksologiczne, zmniejszają nacisk na kolana i chronią je przed przeciążeniami. ZALETY: zaprojektowane jako wytrzymałe i miękkie , elastyczne, dobrze wentylowane i zapewniające suchość stopy, akupunktura stopy, promuje i zapewnia lepszą cyrkulację krwi, stymulacja punktów refleksologicznych usuwa dyskomfort i zmęczenie stóp. źródło: http://allegro.pl/klapki-zdrowotne-magnetyczne-fakirki-masazer-stop-i5977106291.html Dodam że w mojej pracy spotkałem się z tego typu rozwiązaniami również w obuwiu sportowym, szczególnie przeznaczonym do sportów wodnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szewc InowrocLaw Posted March 8, 2016 Author Report Share Posted March 8, 2016 Dzięki. Ciekawe tylko jaka jest różnica, między tymi z Allegro, a wykonanymi z drewna. To co nazwałem "wyrostkami", nazywają :specjalnie zaprojektowanymi masującymi sondami i mają one pewien zakres ruchów (góra- dół, na boki). W klapkach z mojego zdjęcia, wszystko było nieruchome, z jednego kawałka drewna. Jeszcze raz dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joana1404 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 (edited) Witam. Swego czasu były u mnie w naprawie pewne laczki, drewniaki. Posiadały kilkadziesiąt "wyrostków" z drewna oraz pięć z kamienia lub jakiegoś tworzywa sztucznego, z czego 3 czarne i 2 błękitne. Klientka poprosiła o wymianę pasków. Bardzo interesowało mnie przeznaczenie tych drewniaków, niestety podczas odbioru byłem nieobecny w zakładzie i nie udało mi się porozmawiać z użytkowniczką. Pewnie pełnią jakąś leczniczą funkcje,nigdy wcześniej nie spotkałem się z podobnymi drewniakami, więc mam pytanie: czy ktoś wie czemu służą, co leczą itp. Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. DSC_0540.jpgDSC_0541.jpgDSC_0543.jpgDSC_0545.jpg Edited March 17, 2016 by joana1404 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joana1404 Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 (edited) Witam. Swego czasu były u mnie w naprawie pewne laczki, drewniaki. Posiadały kilkadziesiąt "wyrostków" z drewna oraz pięć z kamienia lub jakiegoś tworzywa sztucznego, z czego 3 czarne i 2 błękitne. Klientka poprosiła o wymianę pasków. Bardzo interesowało mnie przeznaczenie tych drewniaków, niestety podczas odbioru byłem nieobecny w zakładzie i nie udało mi się porozmawiać z użytkowniczką. Pewnie pełnią jakąś leczniczą funkcje,nigdy wcześniej nie spotkałem się z podobnymi drewniakami, więc mam pytanie: czy ktoś wie czemu służą, co leczą itp. Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. DSC_0540.jpgDSC_0541.jpgDSC_0543.jpgDSC_0545.jpg http://www.ebay.com/itm/Healthy-Reflexology-Acupuncture-Wooden-Foot-Massager-MASSAGE-SANDALS-Shoes-/380504952574 są to buty do akupunktury. Znalazłam takie same na ebay-u. https://uk.pinterest.com/explore/reflexology-sandals/ jest też strona ;-) Edited March 17, 2016 by joana1404 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 są to buty do akupunktury. ...do akupresury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts