modina Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Niedawno w którymś z wątków potwierdziłem niepowodzenie w odsalaniu welurowych butów. W przypadku skóry licowej odsalacze spełniły swoje zadanie. Udało się też znaczne zniwelowanie śladów „burchli” od soli. Gdyby nie groszkowa faktura skóry, to może nawet udałoby się je usunąć całkowicie bez śladu, ale baliśmy się zrobienia z niej gładkiej licówki. Zdjęcie „po” powinno być bez przebłysku, ale robiłem je na szybko, bo klient już odbierał buty, gdy przypomniałem sobie, że powinienem strzelić fotki. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rurov Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Jakim środkiem robiliście "odsalanie" butów. Ja swoje próbowałem produktem SAPHIR-a, niestety z niepowodzeniem, purchle na czubku buta jak były tak są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 22, 2016 Author Report Share Posted February 22, 2016 Odsalam saphirem. Welur bez powodzenia, skórę licową z powodzeniem. Odsalacz burchli ze skóry licowej nie usunie. Te trzeba spróbować zaprasować na gorąco, gdy to nie wychodzi, to trzeba szlifować i malować skórę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rurov Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Dzięki za radę, szkoda mi było szlifować buta. Wpadłem na inny pomysł. Zamiast pocierać zmienione miejsce szmatką nasaczona odsalaczem, użyłem miękkiej szczoteczki do zębów, na którą aplikowałem kilka kropli i "delikatnie szorowałem" purchle a nastepnie "prasowałem" drewnianym trzonkiem. Czynność powtórzyłem 2 razy, drugi raz wyschnięciu buta. Efekt - po purchlach nie ma prawie śladu. Czeka mnie jeszcze malowanie niewielkiego fragmentu skóry, który pod wpływem chemii niestety troche sie odbarwił. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts