Sztarkel Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Witam. Moje buty skórzane po pierwszym śniegu w tym roku nie ciekawie wyglądają. Użytkuję je od zeszłego roku i od wtedy używam do nich pasty kiwi w płynie. Rok temu zimę przetrwały (oczywiście nie noszone codziennie) a w tym już pierwszy śnieg spowodował coś takiego: Wygląda to jakby skóra na czubku była spulchniała. Wyraźnie można wyczuć palcem pogrubienia w tych miejscach. Czy da się to jeszcze jakoś odratować? Czy jest to może podstawą do reklamacji? W sklepie, w którym je kupowałem przy zapytaniu o prawidłowa konserwacje zimą dostałem właśnie odpowiedź o tej paście w płynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Witam. Moje buty skórzane po pierwszym śniegu w tym roku nie ciekawie wyglądają. Użytkuję je od zeszłego roku i od wtedy używam do nich pasty kiwi w płynie. Rok temu zimę przetrwały (oczywiście nie noszone codziennie) a w tym już pierwszy śnieg spowodował coś takiego: DSC_0175.JPG DSC_0173.JPG Wygląda to jakby skóra na czubku była spulchniała. Wyraźnie można wyczuć palcem pogrubienia w tych miejscach. Czy da się to jeszcze jakoś odratować? Czy jest to może podstawą do reklamacji? W sklepie, w którym je kupowałem przy zapytaniu o prawidłowa konserwacje zimą dostałem właśnie odpowiedź o tej paście w płynie. Przede wszystkim trzeba usunąć stare warstwy źle dobranych past i zacząć konserwację od podstaw. Odsalacz też konieczny z tym, że niestety minimalny ślad zostanie - taka mała obwódka zgrubienia, można ją jednak zniwelować. Czasem jest konieczna renowacja skóry przynajmniej od szwu do szwu na czubkach chociażby. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sztarkel Posted January 23, 2016 Author Report Share Posted January 23, 2016 To jeszcze nie jest tak źle, ale czy to normalne, żeby skórzany but tak zareagował na niedużą ilość śniegu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 To zależy od wyprawy i wykończenia skóry oraz rodzaju środków konserwujących. A tu był błąd po twojej stronie. I myślę że znaczny. Z gąbka w płynie mogły mieć rozpuszczalniki. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sztarkel Posted January 23, 2016 Author Report Share Posted January 23, 2016 Czyli na taką pogodę wyposażyć się kolejnym razem w porządny impregnat chroniący przed zawilgoceniem. Dopiero tu na forum doczytałem, że pasta do butów zapewnia tylko lepszy wygląd, a nie ochronę. Rozumiem, że od past w płynie trzymać się z daleka? Kupiłem inne buty, ciemny brąz typowo na zimę, również skórzane. Czy wystarczy potraktować je tłuszczowym impregnatem, by uniknąć takich sytuacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 Powinny być dobre woski Saphir choć jeśli chodzi o ochronę przed wodą to najbardziej lubię do skór licowych niemiecki wosk elephant. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted January 25, 2016 Report Share Posted January 25, 2016 Dobre woski też chronią przed wodą, ale na licówkach według wielu najlepiej sprawdzają się tłuszcze. Warto wypróbować Dubbiny lub Tarrago Tucan w tym zakresie. Problem w tym, że natłuszczona skóra raczej nie pozwoli na osiągnięcie wysokiego połysku na jej powierzchni. Pozostanie matowa lub z półpołyskiem. Dlatego tam, gdzie taki efekt jest pożądany tłuszcze raczej nie są stosowane. Pasty w płynie, które dają szybki efekt, nabłyszczacze, expressy ... to najczęściej samo zło dla dobrych skór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted January 25, 2016 Report Share Posted January 25, 2016 Dobre rady z woskami ,jak musztarda po obiedzie, efektu na twoich butach nie usuną .Pasty w płynie nie ma to nabłyszczacze. Mam nie odparte wrażenie że skóra na twoich butach to dwoina , z tond taki efekt nie do usunięcia. Bodaj bym się mylił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted January 26, 2016 Report Share Posted January 26, 2016 @difer racja! My tu o profilaktyce, a ten problem wypadałoby najpierw usunąć Też nie jestem przekonany czy samo głębokie czyszczenie, odsalanie, koloryzacja i polerowanie wystarczy ... jeżeli chodzi o zgrubienia to jedyny patent, który pamiętam polega na wyrównaniu opuchlizny dolną, obłą krawędzią szklanki. Ale nie jestem przekonany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts