modina Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Tym razem poważniejsze wyzwanie. Kolejna torba, tym razem marki Baldinini z mięciutkiej skóry anilinowej, która to skóra, niezabezpieczona i niezaimpregnowana uległa zabrudzeniu i poplamieniu. Klientka poprosiła o przefarbowanie torby na czarno. Torbę umyłem i odtłuściłem tylko benzyną (bałem się jej przemoczenia przy myciu mydłem do skór). Przefarbowałem transparentnym czarnym Teinture Francaise Saphira przy użyciu aerografu. Nie malowałem gąbką, bo nie byłoby szansy by zamalować to równo, bo taka skóra wypije natychmiast wszystko, co jej się punktowo poda. Początkowo nie wyglądało to za ciekawie (nierówne przebarwienia, fioletowe przebłyski, itp.) dopóki nie użyłem Aniline Creame. Skóra zmieniła się jak za dotknięciem magicznej różdżki i została jednocześnie zaimpregnowana przed zabrudzeniami. Bałem się użycia lakierów zamykających z obawy przed zesztywnieniem mięciutkiej skóry. Zniszczony juchtowy pasek i boczne patki zostały zastąpione nowymi, wykonanymi z jasnej skóry o podobnej fakturze, co cała torba. Efekt - przed, w trakcie i po - na zdjęciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 Malowanie wiazalo sie ze zmina koloru ? Jesli nie, czy nie obeszloby sie zastosowaniem kremu koloryzujacego z Saphira ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted January 11, 2016 Author Report Share Posted January 11, 2016 Zdjęcia tego dobrze nie pokazują, ale pierwotnie torba była szara. Bałbym się eksperymentować z kremami na torbie uszytej z chłonnej aniliny, która to torba kosztuje parę tysięcy zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 ehm no ten argumetn przemawia niby worek skorzany a w tysiacach chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts