Jump to content

Pytanie o uszkodzenie

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów,

piszę do Was w sprawie uszkodzonego buta marki Zaberlan. But został uszkodzony podczas pieszej wędrówki po tatrach. Uszkodzenie nastąpiło w związku z używaniem raków i tu pojawia się moje pytanie. Czy jestem w stanie jakoś sam to naprawiać, zakonserwować żeby przedłużyć żywotność butów?

Dodam tylko, że buty prawie nowe, dopiero co rozchodzone, posiadają membranę gore-tex a wierzchnia warstwa to nubuk.

A tu zdjęcia uszkodzenia (przepraszam, że but jeszcze trochę brudny, niestety licencjat w drodze i nie ma czasu żeby zadbać :( ):

post-2268-0-87407300-1452198562_thumb.jpg

post-2268-0-66413300-1452198724_thumb.jpg

post-2268-0-17489400-1452199424_thumb.jpg

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

Macro18

Edited by macro18

Zaprawić tłuszczowo można zawsze spróbować (Hp Oil Saphir + Tucan Tarrago), ale pod warunkiem, że te uszkodzenia jednak zostaną usunięte w jakiś sposób, bo jak są dziury to impregnacja na nic się zda. Opinia szewca w tym temacie będzie kluczowa. Sam bym nie naprawił, ale szewcy tu zaskakiwali już nie raz :)

• Like 1

Ze zdjęć wynika, że te dwa skaleczenia są powierzchowne i kompletnie bez znaczenia. Mam gorzej poharatane buty i się nie przejmuję.

Dla pewności możesz je przynieść do mojego zakładu to je obejrzę dokładniej (tylko je wcześniej wyczyść, proszę) być może trzeba będzie nieco podkleić gumowy nosek (na 3 zdjęciu sprawia wrażenie, że nieco odstaje w miejscu skaleczenia).

• Like 1

• 1 month later...

Witam, nie będę tworzył nowego tematu i podpinam się pod ten ;)
Po ostatnim dość ciężkim wypadzie, moje buty zostały zranione rakami :/ (dokładnie model meindl himalaya noire)
Z tego co widzę została uszkodzona powłoka zewnętrzna oraz dzianina ochronna. 
Związku z tym, czy jest jakaś możliwość naprawy, regeneracji ect?

ps. zdjęcia w linku

https://goo.gl/photos/3TRCamwSXXCz97fv7

Dzianina ochronna to oksymoron.

Nie ma tam żadnej dzianiny. Widzę uszkodzoną wyłącznie skórę - to naprawdę powierzchowne skaleczenie, które oczywiście trzeba naprawić ze względu na duży ubytek lica i da się to zrobić przy pomocy płynnej skóry.

A może orientujecie się, czy we Wrocławiu mógłbym owego specjalistę znaleźć? 

Mógłbym to zrobić, tylko ze mną jest taki problem, że ktoś musiałby te buty ode mnie odebrać, bo nie chodzę na pocztę wcale, więc odesłanie paczki w tym "wcale" również się mieści.

Podpowiem, że jedna z firm, z którą współpracuję przysyła mi paczki kurierem UPS, a w paczce mam opłacony list przewozowy zwrotny, więc, gdy odsyłam naprawione buty, to moja rola ogranicza się do zamówienia kuriera.