Jump to content

Przetarty zamsz na nosku

Recommended Posts

To wygląda raczej na plamę, a nie na wytarcie, przetarcie. Mylę się? W welurach raczej trudno przetrzeć skórę (chyba, że na wylot) lub otrzeć lico (bo go nie ma) ale tu czegoś takiego nie widzę

A jeśli to plama, to raczej wyprać i przebarwić na ciemniejszy kolor.

Robienia lica na welurze bym się nie podjął, choć zdaje się, że Tosa robił to z powodzeniem.

Edited by modina

Dziękuję za odpowiedź, otóż szlifowałem na filcu polerskim blaszkę na nosku podeszwy, byłem nie dość skupiony i wyrwało mi buta raniąc zamsz na nosku, myślałem, że to plama, ale nie...Buty raz włożyłem, dlatego ciut się "zgotowałem" :)

Edited by Constantin

Zatem spróbuj wyprać nosek (jakimś silnym szamponem do skór welurowych). Zapewne grozi Ci zaciek, więc prać musisz cały nosek (spróbuj zabezpieczyć resztę cholewki przed zamoczeniem). Być może będziesz musiał prać oba buty, by nie było między nimi różnicy.

Gdyby nie udało się dokładnie tego sprać (zapewne tak będzie), to zabarwij całe buty na ciemniejszy kolor, ale wcześniej staraj się wyprać (bo to jednak plama) ile się da.

Zamieszczaj fotki z całego procesu, te są tu zawsze mile widziane.

Powodzenia.

• Like 1

Dzień dobry, prośba do doświadczonych w podobnych okolicznościach..

" zaczesanie" nic nie dało, myślę nad wylicowaniem całego noska, ale może ktoś ma lepsze rozwiązanie.

Modina dobrze radzi.

Przy okazji pozdrawiam go.

Czubek buta musisz odtłuścić na odtłuszczaczu. But wyczyścić cały polecam Omnidaim saphir. Jest naprawdę dobry. A paletę środków mam naprawde ciekawą. I jest on jden z najlepszych. Koniecznie czyścimy dwa całe buty tak jak na insytrukcji. Tylko jesli na czubku jest tłuszcz to i tak trzeba wpierw odtłuścić. Włąśnie skończyłem buty Ochnika-raczej dla niego produkowane, kozaki powyżej kolan z przepieknego weluru na które w czasie swiąt wylało sie stopione masło. Mam zdjecie kozaków z racji tego,iż naprawdę wysoka jakosć materiału i do tego cała futrówka w środku ze skóry koziej raczej do pełnej wysokosci buta. 

Wpierw odtłuszczałem na stałych-galaretowatych odtłuszczaczach, potem omnidaim i śordek ochnika następnie gumkowałem. Ja używam gumek shoeboysa ale wiem,że saphir ma wyśmienite gumki do zamszu.

Pozdawiam

• Like 2

No, wygląda obiecująco.

Bez farbowania się nie obejdzie, ale wyraźnie buty są uratowane.

Mogę prosić o fotkę butów od spodu? Bardzo intrygują mnie te blachy :)

Tosa, dzięki - również pozdrawiam i życzę obu Kolegom z tego wątku samych sukcesów i powodzenia w Nowym Roku.

Szanowni, dziękuję !! nie miałem innego odtłuszczacza niż trójchloroetylan, ale dał radę :) Oczywiście mieliście rację to była plama, po jednokrotnym oczyszczeniu wygląda to tak, myślę, że szczotkowanie i farba i będzie ok. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Jest OK.