zsolpyW Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Chcialbym rozwazyc renowacje paska jak na foto. Jak sie do tego dobrac, punkt po punkcie ?? Jak widac lico jest dosc zniszczone. Chyba trzebaby by wyrownac, spapierowac calosc. Ale wtedy uzyskamy skore o strukturze strony drugiej, szorstkiej. Jak odtworzyc efekt lica ?? Przy okzaji, jak konserwuje sie i czym taka spodnia strone skory ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 17, 2015 Report Share Posted December 17, 2015 Nie mam doświadczenia z paskami, ale pewnie próbowałbym standardowo: odtłuścić, usunąć wykończenie, wyrównać, pomalować farbami alkoholowymi, wykończyć tłuszczowo/woskowo ... Może to Cię trochę zainspiruje http://czasgentlemanow.pl/2014/10/naprawa-skorzanej-torby-ramie/ http://www.wbutach.pl/topic/481-malowanie-damskich-torebek-i-butow/?p=14757 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted December 18, 2015 Author Report Share Posted December 18, 2015 Potraktowalem go papierami 100, 220, 280, 400. Ale gladkie to nie jest. Kazdym papierem przeszlifowalem na klocku powolutko sie przesuwajac, po 2 serie. Strona z licem zdarta, ale nie wiem do jakiej gladkosci to trzeba doprowadzic. Niestety sporo jest pekniec , po mocnym zgieciu pasa sie ujawniaja. Co ze strona spodnia ? ta bardzie 'kudłata'. Jak bardzo to wygladzac ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted December 19, 2015 Author Report Share Posted December 19, 2015 Trzy pierwsze fotki od strony lica, dwie kolejne od dolnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Nich mnie fachowcy wyprowadzą z błędu, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że jakość tego materiału jest taka sobie. Najlepiej zasięgnij opinii chłopaków, którzy siedzą w galanterii: http://www.wbutach.pl/forum/216-forum-dla-sk%C3%B3rorob%C3%B3w-r%C4%99czna-robota-w-sk%C3%B3rze/ Jest szansa, że podpowiedzą Ci, czy? jak? i w ogóle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted December 19, 2015 Author Report Share Posted December 19, 2015 Ewenryalnie jakis efekt starego, ale estetycznego pasa jakos uzyskac ... jakby do blysku sie doprowadzic rozsadnym naklade mnie dalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SqLeatherwork Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Skóra tak, jak w sprzęcie jeździeckim się zestarzała, nieodżywiana przez lata i złamywana wielokrotnie.Tak jak wyżej, trzeba ja umyć wyczyścić i odżywić.Takie pasy maja swój urok i dusze ale długo się ich nie ponosi nie ważne jakiej chemii i odżywek do skóry się użyje. Nie kładł bym tez akrylu bo na dużych powierzchniach zacznie się łuszczyć i nie wyglądał by dobrze przy takim ubytku lica.Jedyne czym można przedłożyć życie antyku jest podklejenie go inna skóra od spodu i najlepiej przeszycie go w całości tak aby szew nie pozwalam na rozciąganie się pasa co znacznie przedłuży jego żywotność.Można zrobić to np dwoiną bydlęcą lub zwykła skóra garbowania roślinnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Chcialbym rozwazyc renowacje paska jak na foto. Jak sie do tego dobrac, punkt po punkcie ?? Jak widac lico jest dosc zniszczone. Chyba trzebaby by wyrownac, spapierowac calosc. Ale wtedy uzyskamy skore o strukturze strony drugiej, szorstkiej. Jak odtworzyc efekt lica ?? Przy okzaji, jak konserwuje sie i czym taka spodnia strone skory ? Witam Nie zaglądałem tu ale nie mam czasu. Mam kontakt z ludźmi z forum ale poprzez maile. Pomagam Wyczyść lico-mydło avel -daj lekki rozpuszczalnik do skór gripujący-nie musi być -użyj farb do skóry ( jeśli nie dałeś rozpuszcalnika to musi być grunt) -zamknij lakierem druga wersja -mydło avel -rozpuszczlnik -szlif papier 600 wodny (używam japońskich) krem do renowacji z pigmentem brązowym 25ml saphir - 3 cienkie warstwy -lakier Spód wyczyść i albo wosk do skór muzealnych lub oleje garbarskie do impregnacji po delikatnym szlifie wcześniej. Lub specjalistyczny śrpdek do onserwacji dwoin Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Nich mnie fachowcy wyprowadzą z błędu, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że jakość tego materiału jest taka sobie. Najlepiej zasięgnij opinii chłopaków, którzy siedzą w galanterii: http://www.wbutach.pl/forum/216-forum-dla-sk%C3%B3rorob%C3%B3w-r%C4%99czna-robota-w-sk%C3%B3rze/ Jest szansa, że podpowiedzą Ci, czy? jak? i w ogóle Pracowałem ze skórami, które dosłownie sie rozsypywały jak skorodowany metal. Tylko to pracochłonne i wymaga pewnej ilości specjalistycznych środków oraz wiedzy. Jeśli ktoś chce i może zainwestować da radę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted December 29, 2015 Author Report Share Posted December 29, 2015 Dzieki za fachową odpowiedź Wiec tak, z paskiem aktualnie sprawa wyglada: Przeszlifowalem raz jeszcze papierami 100, 220, 400. Nastepnie polozylem z dwoch stron tłuszcz PALC. Jest bardzo gesty, dalem duzo. I tutaj chyba raczej był błąd :/ Wymyłem kilkakrotnie mydlem Saphir. Lico przeleciałem Renomatem. I na tym etapie przeczytalem post kolegi powyzej. Wiec tak, rozpuszczalnika nie mam (Renomat nie spełnia tej funkcji ?) Mam Sapir krem do renowacji oraz Spir Javacuir (oba kolor ciemny koniak). Czy Javacuir tez zastosowac ? ma sens nałożyć go na całość? czy ewentualnie tylko miejscowo ? Z tluszczy mam ETALON NOIR SAPHIR , Tarrago Dubin, Tarrago Mink Oil. Czy na strone spodnia nada sie cos z tego ? Lakier wykonczeniowy posiadam Tarrago mat, ile warstw zapodac ? czym aplikowac ? Thx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted January 1, 2016 Author Report Share Posted January 1, 2016 Korekta, nie posiadam ETALON NOIR SAPHIR, tylko tluszcz plynny Tarrago, chyba to odpowiednik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zsolpyW Posted January 3, 2016 Author Report Share Posted January 3, 2016 (edited) Więc pas już skończony! Można było wykonać to profesjonalniej, ale nie chciałem dużo inwestować i zrobiłem na marę aktualnych możliwości. 1. Szlifowanie papierami 100, 220, 400, 600. 2. Wymycie mydłem Saphir 3. Renomat 4. Przetestowałem Krem do renowacji Saphir oraz Saphir Javacuir. Wybrałem krem, wydawało mi się ze mocniej pigmentuje oraz ładniejszy odcień wychodził. Krem nakładało się świtnie, zdawał się wnikać w skórę jak szpachla. Dałem jedną grubszą warstwę szmatką oraz 3 cieniutkie gabką. 5. Lakier bezbarwny matowy Tarrago - 3 warstewki nakładane gabką. Rewelacyjna wydajność! ta butla zdaje się nigdy nie skończy. 6. Tarrago Leather Care Balm, jedna cienka warstwa wtarta. 7. Wypolerowanie klamry pastą do metalu Autosol, najpierw filcem, później gąbką. Efekt na fotkach. Jeśli zabieg okaże się nietrwały, powalczymy raz jeszcze. Doświadczenie i experymenta zawsze cenne Edited January 3, 2016 by zsolpyW 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal219 Posted August 13, 2020 Report Share Posted August 13, 2020 czesc interesuje mnie historia tego paska. jaki jest stary i ile jest wart? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts