Morchik Posted November 5, 2015 Report Share Posted November 5, 2015 Witam, jadą do mnie nowe buty Scarpa KINESIS PRO (bez goretexu). Z tego co znalazłem w internecie na temat tych butów to cholewka jest ze skóry licowej cielęcej (2,4-2,6mm). Proszę o porady jak zadbać o te buty na samym początku? Nie mam możliwości zakupu kremu SCARPA HS12, który sugeruje SCARPA na swoich www. Czy użyć Aqueous Nikwax tak jak sugeruje Scarpa? Chyba, że to samo zło? Może coś z takich preparatów: mink oil, dubbin, b-wax? Czego użyć i w jakiej kolejności? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 6, 2015 Report Share Posted November 6, 2015 Szedłbym raczej w stronę jak najbardziej naturalnych środków. Polecam Tarrago Tucan Mink Oil Dubbin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morchik Posted November 9, 2015 Author Report Share Posted November 9, 2015 Dzięki, a czym konserwować miękką, skórzaną wyściółkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 11, 2015 Report Share Posted November 11, 2015 Polecam w minimalnych ilościach Creme Universelle Saphir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morchik Posted November 26, 2015 Author Report Share Posted November 26, 2015 Dziękuję. Czy ten gumowy otok w jakiś sposób się konserwuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 28, 2015 Report Share Posted November 28, 2015 Ja tylko czyszczę i nie ma specjalnie problemów, ale wiem, że niektórzy konserwują takie elementy środkami do konserwacji gumy, których używa się na przykład w samochodach. Nie jestem pewien czy jest sens. Dla mnie niespecjalnie, bo poza mechanicznymi uszkodzeniami, nigdy gumowych elementów nie zniszczyłem w inny sposób. Może wpływa to w jakiejś mierze na elastyczność? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts