lolo2502 Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Koleżanki i koledzy, na moich ulubionych butach (i to naprawdę boli) z cordowanu zrobiłem plamę oliwką dziecięcą. Plama jest w bardzo widocznym miejscu. Czy macie jakiś pomysł na usunięcie plamy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Cordovan jest dość specyficzną i rzadką skórą - obawiam się, że w Polsce trudno będzie o większe doświadczenie akurat z tym rodzajem materiału Ten odplamiacz jest dość skuteczny na tłuste plamy: http://multirenowacja.pl/odplamiacz-do-skory-i-tekstyliow-200ml-hussard-avel.html ... ale nie mam pojęcia, jak Cordovan będzie reagował w kontakcie z mocniejszymi środkami. To po prostu kwestia prób na małym skrawku i dobrania optymalnego produktu z palety środków i odplamiaczy, które trzeba mieć pod ręką. Na dzień dzisiejszy polecałbym ewentualnie kontakt z pracownią Jan Kielman, która systematycznie szyje buty z tych skór i mogą mieć jakieś doświadczenie w temacie lub z szewc24.pl, który podejmuje się różnych realizacji i również może dysponować już jakimś doświadczeniem w kontakcie z Cordovanem. No chyba, że któryś z forumowych Majstrów coś jeszcze doradzi. Pytaj ewentualnie jeszcze tu: http://www.styleforum.net/t/15353/cordovan-care Albo bezpośrednio w Horween, jeżeli to skóra z amerykańskiej garbarni (bo są jeszcze japońskie cordovany): http://horween.com/contact/ Swego czasu pytałem o kilka kwestii w Horween i dostałem poradę po 2 dniach Jeżeli czegoś się dowiesz, daj proszę znać na forum. Chętnie zapoznam się z tematem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo2502 Posted October 19, 2015 Author Report Share Posted October 19, 2015 Dziękuję za odpowiedź i wskazanie ścieżek. Jeżeli będę miał info zwrotne pochwalę się na forum. Jeżeli pokonam problem, bo przecież muszę jakoś ten problem rozwiązać to też dam znać. W najgorszym przypadku całe buty pojadę oliwką i mój wymarzony nieprzemakalny cordovan zrobi się bardziej nieprzemakalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo2502 Posted November 3, 2015 Author Report Share Posted November 3, 2015 Rozwiązałem problem z plamą na butach. Sposób był dosyć prosty ale i odważany, skromny jestem. Wziąłem buty na przeczekanie i okazało się, iż plam się wchłonęła i wyblakła. Jest oczywiście trochę ciemniejsze miejsce, jednak nawet mi jest zauważyć tę plamę. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 No i fajnie! Cordovan sam w sobie jest skórą zdrowo natłuszczoną (stąd charakterystyczne ślady na zgięciach), także prawdopodobnie całkiem nieźle się z tłuszczem poczuł Minimalna ilość Cordovan Cream Saphir od czasu do czasu i całkiem zapomnisz o tym wypadku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts