alenkam Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Witam. Chciałbym zaimpregnować moje buty tzw. Haixy 2005 chodź moje są produkcji Kaimana. Mam je od ok. 3 lat i zaczęły mi delikatnie puszczać wodę na szwach. Do tej pory używałem pasty bundeswehry raz je potraktowałem nikwaxem (z tego forum już wiem że źle zrobiłem) i raz potraktowałem je tłuszczem Centralin. Po przeanalizowaniu forum zdecydowałem się na zestaw AXE316, ale mam kilka pytań w związku że zastosowałem raz nikwaxa wystarczy mydło avel czy potrzebuje jeszcze Renomatu? Nie mam wosku pszczelego(do terpentyny) to jedyna metoda na impregnacje szwów czy jest coś lepszego/ sensownego? Czy to w ogóle potrzebne przeglądając różne tematy było to niekiedy polecane a innym raze sam zestaw AXE316. Wyściółkę buta mam brudną mogą ją też umyć mydłem avel jest tylko brudna, skóra nie jest sucha. Czy po myciu mydłem wyściółki skóra zrobi się sucha? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Polecam temat :http://www.wbutach.pl/topic/221-jak-pozbyc-sie-nikwax-u-garmont/ Ad2.Nie powinna ale nie wykluczone . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alenkam Posted October 16, 2015 Author Report Share Posted October 16, 2015 Wywnioskowałem ze mydło i renomat wystarczą chociaż dosłownie raz użyłem nikwaxa i to już dawno temu więc może samo mydło wystarczy sam już nie wiem. Jeżeli futurówka zrobi się sucha czym najlepiej ją natłuścić? Czemu użyłeś najpierw oil mink a potem oil protektor w postach które czytałem robiłeś na odwrót.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Nikwax nie jest naturalnym środkiem - tu cały problem .Pomiń Renomat (w nadziei ) . Czemu użyłeś najpierw oil mink a potem oil protektor w postach które czytałem robiłeś na odwrót.? Zabij , nie pamiętam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alenkam Posted October 17, 2015 Author Report Share Posted October 17, 2015 Brakuje mi jeszcze wosku pszczelego. Ale jeszcze się wole dopytać bo mam pewny dylemat, ponieważ trochę tematów poczytałem i dowiedziałem się z innego forum że na szwy lepszy jest mix kalafoni i terpentyny i że mydło do skór jest bee bo zawiera glicerynę która nie jest najlepsza dla skóry lepsza jest ponoć sama terpentyna i zmiana szmatek jak się zabrudzą. Specu AXE mógłbyś to jakoś uzasadnić z Twoim doświadczeniem pewnie próbowałeś to i to. Aha Ty najpierw impregnujesz szwy potem resztę z tej 2 szkoły wiem że najpierw cały but na koniec szwy. Czemu/Dlaczego co lepsze bo pewnie próbowałeś różnych sposobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Odniosę się tylko do nici (bo resztę sam znajdziesz, wielokrotnie napisano ).Bo zatłuszczona nie pociągnie wosku i tyle w temacie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alenkam Posted October 18, 2015 Author Report Share Posted October 18, 2015 (edited) Aha. Dzięki jednak nie mogę zaleście odpowiedzi na te pytania a szkoda Dlatego jak już but jest zatłuszczony to kalafonia z terpentyna.?? Znalazłem te 2 metody ale nigdzie nie widze tematów czemu tak a nie tak ... szkoda Edited October 18, 2015 by alenkam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alenkam Posted October 25, 2015 Author Report Share Posted October 25, 2015 (edited) Jeszcze zapytam co lepsze? http://multirenowacja.pl/protector-hp-oil-tluszcz-spray-250ml-saphir.htm czy http://multirenowacja.pl/dubbin-hp-100ml-tluszcz-saphir.html ma to jakieś znaczenie w spreju czy nie ? Edited October 25, 2015 by alenkam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Zależy do czego, zależy dla kogo. AXE316 upodobał sobie HP Oil Spray, ja najczęściej wybieram tłuszcze stałe ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts