Jump to content

Pytania o zakonserwowanie i odświeżenie

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zaimpregnować moje buty tzw. Haixy 2005 chodź moje są produkcji Kaimana. Mam je od ok. 3 lat i zaczęły mi delikatnie puszczać wodę na szwach. Do tej pory używałem pasty bundeswehry raz je potraktowałem nikwaxem (z tego forum już wiem że źle zrobiłem) i raz potraktowałem je tłuszczem Centralin. 

Po przeanalizowaniu forum zdecydowałem się na zestaw AXE316, ale mam kilka pytań w związku że zastosowałem raz nikwaxa wystarczy mydło avel czy potrzebuje jeszcze Renomatu? Nie mam wosku pszczelego(do terpentyny) to jedyna metoda na impregnacje szwów czy jest coś lepszego/ sensownego? Czy to w ogóle potrzebne przeglądając różne tematy było to niekiedy polecane a innym raze sam zestaw AXE316. Wyściółkę buta mam brudną mogą ją też umyć mydłem avel jest tylko brudna, skóra nie jest sucha. Czy po myciu mydłem wyściółki skóra zrobi się sucha? 

Pozdrawiam :)

Wywnioskowałem ze mydło i renomat wystarczą chociaż dosłownie raz użyłem nikwaxa i to już dawno temu więc może samo mydło wystarczy sam już nie wiem. Jeżeli futurówka zrobi się sucha czym najlepiej ją natłuścić? Czemu użyłeś najpierw oil mink a potem oil protektor w postach które czytałem robiłeś na odwrót.?

Brakuje mi jeszcze wosku pszczelego. Ale jeszcze się wole dopytać bo mam pewny dylemat, ponieważ trochę tematów poczytałem i dowiedziałem się z innego forum że na szwy lepszy jest mix kalafoni i terpentyny i że mydło do skór jest bee bo zawiera glicerynę która nie jest najlepsza dla skóry lepsza jest ponoć sama terpentyna i zmiana szmatek jak się zabrudzą. Specu AXE mógłbyś to jakoś uzasadnić z Twoim doświadczeniem pewnie próbowałeś to i to. Aha Ty najpierw impregnujesz szwy potem resztę z tej 2 szkoły wiem że najpierw cały but na koniec szwy. Czemu/Dlaczego co lepsze bo pewnie próbowałeś różnych sposobów. 

Aha. Dzięki jednak nie mogę zaleście odpowiedzi na te pytania a szkoda :(

Dlatego jak już but jest zatłuszczony to kalafonia z terpentyna.?? Znalazłem te 2 metody ale nigdzie nie widze tematów czemu tak a nie tak ... :( szkoda

Edited by alenkam