flipflop Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Cześć! Pracuję nad rozwiązaniem które umożliwiłoby wygodniejsze i szybsze zakupy butów przez internet. Co myślicie na temat poniższych rozwiązań ? Czy bylibyście w stanie zapłacić więcej za zakupy przy takim poziomie obsługi ? Planowane rozwiązania: Czas dostawy 1-2 godziny lub na konkretną godzinę tego samego dnia. Dostawy realizowane przez cały tydzień, również w weekendy Klient może zamówić różne modele w wybranym rozmiarze a dostawca sam oceni czy wybrany rozmiar może się okazać za mały lub za duży i przywiezie dodatkowo rozmiar większy lub mniejszy. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko źle dobranych butów i czasochłonnej wymiany. Klient zamawiając nie płaci za zakupy – Dostawca daje czas na zmierzenie i wybranie odpowiednich butów a klient płaci jedynie za ten model i rozmiar który wybierze. Dzięki temu nie trzeba czekać na zwrot pieniędzy i odsyłać pozostałych par a klient przed zakupem ma możliwość zobaczenia butów „na żywo”Będę wdzięczny za pomoc i podzielenie się opinią na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Pomysł godny uwagi .Kwestia czy i kto ma brać udział w koszcie i jak wielkim dostawy ? To co piszesz dotyczy dostawy w określionym promieniu od punktu nadawczego - jesli nie to ja już zamawiam . Mnie nie dziwi taki pomysł, bo i owszem jest realny . W przykładzie zamówiłem klawiaturę mechaniczną wieczorkiiem około 19,00 i miałem ją w ręku następnego dnia, o jedenastej i to w sobotę . Mało tego cena była taka sama, jak na stronie producenta, a koszt dostawy ZEROWY. Liczy się nie tylko prędkość jak widać, ale i pozostałe składowe które albo zachęcą , albo odstraszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flipflop Posted August 7, 2015 Author Report Share Posted August 7, 2015 Dzięki za odpowiedź Dotyczy dostawy na terenie miast w którym sklep ma swoje magazyny, początkowo w jedynym mieście. Cena produktu byłaby mnie więcej o 10% wyższa (np. buty które można dostać w podobnym sklepie za 200 zł, w tym przypadku kosztowałyby 220zł). W przypadku gdy klient jednak stwierdzi, że zamówione buty mu nie odpowiadają, oddaje je dostawcy i nie ponosi żadnych kosztów związanych z dostawą. Mógłbyś podać w jakim sklepie kupowałeś klawiaturę ? To była standardowa dostawa ? Ciekawi mnie to ponieważ firmy kurierskie nie dowożą w weekendy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 http://www.coolblue.be/ W RP jeszcze wiele w tym zakresie jest do zrobienia dla firm kurierskich nie wspominając o ospałej Poczcie Polskiej.Tak standardowa wysyłka i dokładnie taka sama cena jak u producenta za towar . Jak mam być szczery to te 10% mnie zniechęca i już wyjaśniam dlaczego . Problem drobny, gdy cena towaru niewielka - ale jeśli wydać mam np 1000 zł to jednak szukam oferty i cenowo i jakościowo wraz z serwisem etc . dla mnie korzystnej i sieci robi się to błyskawicznie . Primo cena do zaakceptowania .Secundo warunki pozostałe . Docelowo nie uzyskasz odpowiedzi - musisz sam rozsądzić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flipflop Posted August 7, 2015 Author Report Share Posted August 7, 2015 Tak się spodziewałem że to nie Polski sklep. Każdy inaczej kupuje i czym innym się kieruję przy zakupie dlatego liczę, że inne osoby też sie wypowiedzą i pomogą.Oczywiście interesują mnie tylko szczere odpowiedzi, bo chodzi tutaj o sprawdzenie pomysłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Jak mogę ci coś doradzić - to utop koszt dostawy przy x wartości zakupu ( z zachowaniem zysku ) bo to się sprawdza .Wyprzedzaj mocniej oczekiwania i nie zasłaniaj się tym, że masz Polski sklep .Nie ustawaj w poszukiwaniu nowych rozwiązań ( bo jest Ci dobrze z tą x firmą ) bo z doświadczenia wiem iż pewne tasowanie z kolporterami wychodzi na dobre i tworzy nawet niestandardowe opcje . Skostnienie takowego myślenia doprowadziło właśnie do cen wysyłek za granicę w firmach w RP ale zupełnie innych warunków tej samej poza RP !Dla przykładu ? 4,50€ standardowa ubezpieczona przesyłka kurierska z Niemiec do Belgii - da się ? Da .Jeśli docelowo sprzedawcy się nie postawią , raz, drugi i trzeci - stracą sami i pies trącał X firmę kurierską za z sufitu stawki - bo rynek próżni nie znosi i ja nie dam 100€ za wysyłkę z RP zamiast 4.5€ . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazurska_A Posted October 29, 2015 Report Share Posted October 29, 2015 Ja np. kupuję buty w tym sklepie - ... SPAM ... i jestem zawsze zadowolona, ponieważ a - szybko dostaję przesyłkę, b- produkty są dobrej jakości, c - nie ma problemów z obsługą. Myślę, że to przede wszystkim wpływa na to, ze klienci wracają do sklepu i chętnie ponownie robią w nim zakupy. Warto też zwrócić uwagę na przejrzystość sklepu, a także intuicyjność obsługi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Konik Posted April 12, 2016 Report Share Posted April 12, 2016 Raz czy dwa razy kupiłem buty przez internet, ale wcześniej mierzyłem je w sklepie - przekonała mnie różnica w cenie. Nie jestem przekonany do zakupów odzieży np. koszula czy garnitur przez internet, a co dopiero butów, które ciężko zwymiarować bo dopasowanie wewnętrznej długości wkładki to nie wszystko (często nawet ten wymiar nie jest podany) i nie każdy but z odpowiednią jej długością będzie dla nas wygodny. Dlatego wydaje mi się, że w tym przypadku trzeba położyć duży nacisk na to, żeby dostawca miał zawsze przy sobie model mniejszy i większy oraz podobne modele butów w tym rozmiarze Jeśli zamówiony przez klienta but nie będzie wygodny to wtedy można zaproponować jakiś podobny model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kruszynka Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Warto kupować buty przez internet jest większy wybór i korzystniejsze ceny. Często mi się zdarza że jak spodobają mi się jakieś buty w sklepie stacjonarnym to nigdy nie ma mojego rozmiaru więc pozostają mi zakupy online. Mam wtedy większy wybór w rozmiarach i prędzej trafię na jakąś ciekawą promocję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casimir Posted October 16, 2017 Report Share Posted October 16, 2017 Kruszynka ma 100% rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest annagieg Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Fajna sprawa. Dobrze, że myślisz w sposób dość pozytywny, szczególnie w kierunku do klienta. Dlatego też uważam, że warto to wdrożyć w życie i działać! Dobrze też jest przetestować to wszystko i zobaczyć, jaki będzie efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TamaraLiska Posted May 19, 2021 Report Share Posted May 19, 2021 Może być ciężko z dostawą, bo jest tyle zmiennych że ciężko może być zagwarantować. Aczkolwiek pomysł super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts