agacja Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Witam, Bardzo proszę o pomoc w uratowaniu tych butów. Cały czas myślałam ze buty są z gładkiej skóry, dlatego potraktowałam je Cleaner’em Tarrago oraz mydłem do skór Saphir, a na koniec jeszcze tłuszczem do skór. Jednak to nie pomogło wiec stwierdziłam że słabo je umyłam, wiec jeszcze raz próbowałam czyścic je mydłem do skór. Po tym zabiegu jednak buty nadal były w tragicznym stanie, ciemne plamy nie zeszły. Trafiłam na to forum i po jego przeglądnięciu doszłam do wniosku ze buty są chyba jednak z nubuku czy da się je jakoś uratować, usunąć ciemne plamy i przywrócić im dawny janso beżowy kolor? Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorzps Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Nie wiem, czy uda Ci się przywrócić oryginalny kolor. Nie chcesz zmienić kolor na ciemniejszy? To będzie łatwiejsze i pewniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agacja Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 jeżeli nie dało by sie powrócić do oryginalnego koloru to ewentualnie mogłabym przyciemnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Za pomocą Cleanerów i Mydła można na tym etapie dążyć jedynie do ich rozjaśniania. Jeżeli oryginalny kolor lub ciemniejszy to najłatwiej z użyciem Suede Renovatora. Przy jaśniejszych odcieniach ciemniejsze plamy mogą się jeszcze przebijać, przy ciemniejszych powinno udać się wyrównać. Sporo zależy od samego sposobu użycia. Jak są jakieś obawy, to zawsze lepiej zlecić robotę w dobrym zakładzie szewskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agacja Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 A gdybym użyła do usunięcia plam OMNIDAIM SAPHIR to by coś pomogło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Może ale nie musi. W takich przypadkach to zazwyczaj kwestia podejmowania kolejnych prób, zaczynając od delikatniejszych środków poprzez pośrednie, aż do mocnych. Omnidaim jest o tyle fajny, że to koncentrat do rozcieńczania dzięki czemu można stopniować jego moc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Witam, Bardzo proszę o pomoc w uratowaniu tych butów. Cały czas myślałam ze buty są z gładkiej skóry, dlatego potraktowałam je Cleaner’em Tarrago oraz mydłem do skór Saphir, a na koniec jeszcze tłuszczem do skór. Jednak to nie pomogło wiec stwierdziłam że słabo je umyłam, wiec jeszcze raz próbowałam czyścic je mydłem do skór. Po tym zabiegu jednak buty nadal były w tragicznym stanie, ciemne plamy nie zeszły. Trafiłam na to forum i po jego przeglądnięciu doszłam do wniosku ze buty są chyba jednak z nubuku czy da się je jakoś uratować, usunąć ciemne plamy i przywrócić im dawny janso beżowy kolor? Proszę o pomoc Jeśli Ci rzeczywiście zależy na tych butach proszę o fotki na maila i kontakt. Przyjrzę się i powinienem uratować. Największy problem jest u mnie z czasem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Witam, Bardzo proszę o pomoc w uratowaniu tych butów. Cały czas myślałam ze buty są z gładkiej skóry, dlatego potraktowałam je Cleaner’em Tarrago oraz mydłem do skór Saphir, a na koniec jeszcze tłuszczem do skór. Jednak to nie pomogło wiec stwierdziłam że słabo je umyłam, wiec jeszcze raz próbowałam czyścic je mydłem do skór. Po tym zabiegu jednak buty nadal były w tragicznym stanie, ciemne plamy nie zeszły. Trafiłam na to forum i po jego przeglądnięciu doszłam do wniosku ze buty są chyba jednak z nubuku czy da się je jakoś uratować, usunąć ciemne plamy i przywrócić im dawny janso beżowy kolor? Proszę o pomoc MOżna je bez najmniejszego problemu zrobić na lico ( obecnie z zamszowych Uggy zrobiłem lico ) nie łąmie się i nic nie odpada. MOzna licówki w dowolnym kolorze. Można też spróbować uratować jako nubuk. Od dwóch tygodni dysponuje najnowszymi materiałami firmy Dakoma do licowania skór-przedstawiciel przywiózł w prezencie do testów i wyrażenia opinii.Są świetne.Ale inne buty licowałem na pewnym angielskim środku. Można nawet zrobić lakierki-dosłownie w pewnych przypadkach. Jesli masz czas, jesteś cierpliwa i zależy Ci wystarczy przemyśleć i skontaktować sie ze mna mailowo przez forum czy facebook. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts