Jump to content

Buty Timberland- Wyblakłe oraz źle zaimpregnowane.

patrykvel
 Share

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję waszej porady w sprawie odratowania butów. Buty mają pół roku, a że mamy zimę, to dziewczyna postanowiła moje buty tak po prostu wyprać w pralce. :) Dodatkowo do wyschnięciu zostały pokryte środkiem o dźwięcznej   nazwie "aerozol do obuwia sportowego Deichmann". Efekt końcowy jest taki, ze skóra spłowiała, straciła niebieski odcień na rzecz ciemnej szarości, zrobiła się nieprzyjemna w dotyku oraz szorstka. Wydaje się też sztywniejsza. O ile zwykłe przecieranie wilgotną ściereczką co jakiś czas nie powodowało złych skutków, to jedna przygoda w pralce kompletnie zniszczyła buty.

Oryginalnego zdjęcia moich butów nie mogę znaleźć, ale załączam inne buty które posiadają taką sama fakturę skóry. Widać, że skóra jest dosyć gładka i lekko błyszcząca.

http://wbutach.pl/uploads/downloadedimages/ptbl1-16558526enh-z6.jpg

A tak wygląda moje obuwie aktualnie. pewne ocieplenie na środku kadru to wina samego telefonu, buty maja równomierny odcień. Jako odniesienie oryginalnej barwy niech posłuży sam szew, który na początku był w sumie niewidoczny. :)

Macie jakieś pomysły na odratowanie butów, oraz jeżeli da się je uratować to jak na przyszłość je zakonserwować?

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie porady.

post-2030-0-12122000-1423250366_thumb.jpg

post-2030-0-85487100-1423250370_thumb.jpg

post-2030-0-51756300-1423250374_thumb.jpg

Pralka i buty - standard :( ... hmmm. No można próbować na różne sposoby, ale myślę jak tu zadziałać, by ryzyko i koszty dla Ciebie nie mijały się z celem ... a efekt Cię satysfakcjonował.

Ja próbowałbym podobnie jak tu:

http://www.wbutach.pl/topic/218-ecco-ze-skory-yaka/?p=23306

Ewentualnie zamiast farby możesz spróbować delikatniej - jednym z renowatorów:

Większość tych środków zostanie na przyszłość, bo zużyć się tego do jednej pary nie da. Onguent powinien je dobrze zabezpieczyć, ale jakąś alternatywą jest zawsze NANO Protector Tarrago, który ma coraz większe rzesze zwolenników.