Popular Post modina Posted January 8, 2015 Popular Post Report Share Posted January 8, 2015 Wiem, że nie ma się czym chwalić, bo są tu tacy, co robią takie rzeczy, ale spodobało mi się zamieszczanie tu fotek, a ponadto chcę wypróbować, czy potrafię założyć nowy wątek. No to parę fotek z wczorajszego dnia. Niestety na pomysł zrobienia fotek wpadłem w połowie roboty, gdy nowe czubki były już zaćwiekowane, więc wyobrażenie dają jedynie nieskrócone jeszcze spody. Smaczku dodaje jeszcze fakt, że skóra przyszwy w jednym z butów była sucha i zaczęła się rwać w przedstopiu przy ćwiekowaniu, więc trzeba było walnąć jeszcze łatę. No i były to buty bezzamkowe, więc wstawione są nowe zamki + rozciąganie cholew. A tak w ogóle, to w dobre miejsce trafiłem? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Specem nie jestem, ale na mnie robi wrażenie! Grats! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 No...następny spec od butów. Świetnie. W związku z tym, że kolega zadomowił się już, to od dzisiaj ładne fotorelacje prosimy i tak w ogóle nie krepuje się kolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 super robota, biorąc pod uwagę że buty bez zamków gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Nie mialem pojecia, ze takie cos jest wykonalne. Super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Wiem, że nie ma się czym chwalić, bo są tu tacy, co robią takie rzeczy, ale spodobało mi się zamieszczanie tu fotek, a ponadto chcę wypróbować, czy potrafię założyć nowy wątek. No to parę fotek z wczorajszego dnia. Niestety na pomysł zrobienia fotek wpadłem w połowie roboty, gdy nowe czubki były już zaćwiekowane, więc wyobrażenie dają jedynie nieskrócone jeszcze spody. Smaczku dodaje jeszcze fakt, że skóra przyszwy w jednym z butów była sucha i zaczęła się rwać w przedstopiu przy ćwiekowaniu, więc trzeba było walnąć jeszcze łatę. No i były to buty bezzamkowe, więc wstawione są nowe zamki + rozciąganie cholew. A tak w ogóle, to w dobre miejsce trafiłem? No rewelacja dla mnie. Gratulacje, nawet nie wiedziałem, że tak można :-) Butki fajne. Niech kolega pisze dalej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCHUSTER LESZNO Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Jedna z najmniej lubianych przeze mnie usług oceniam ją 6+ bardzo ładnie przerobiona podeszwa ja z tym miewam problemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted January 9, 2015 Author Report Share Posted January 9, 2015 Serdecznie dziękuję za miłe przyjęcie i pochwały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Super sprawa. Pozdrawiam Dużo Pań obecnie prosi o tego rodzaju usługę, ze względu na wychodzące od jakiegoś czasu z mody szpice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 ja też szczerze powie nie bardzo lubię to robić, ale po minie klientek zawsze stwierdzam, że jednak warto było kolego, swietnie to wyszło! naprawdę grats, bo wiem ile to wymaga, czasu i umiejętności i ... cierpliwości czasem też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 No to jeszcze małe co nieco sprzed kliku dni. Nieznaczne skrócenie i korekcja kształtu czubków. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 No i 2 pary z wczoraj. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Fabryka chyba lepiej nie zrobi. Fajna robota. Czy te skracanie czubków ma cos do czynienia z nowa moda czy te dlugie czubki poprostu przestaly byc wygodne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Naprawdę świetna robota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Czubeczki wychodzą z mody. w tygodniu mamy kilka takich usług. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24.pl Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Kurczę, raszpla w ręku, po tym poznać Fachowca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 7, 2015 Author Report Share Posted February 7, 2015 No, w ten sposób, to wątek długo nie umrze Fakt, klientkom znudziły się stare fasony z czubkami, trudniej się w nich chodzi, łatwiej uszkadza, itd. Tu dostają jakby nowe buty - rekordzistki poskracały nawet po kilkanaście par. Czubki zacząłem skracać jakieś 6 lat temu, przez ten czas przerobiliśmy może nawet z 500 par. Miło, że ktoś to jeszcze robi. Pozdrowienia dla wszystkich kolegów po kopycie, igle i szydle - z tego wątku i z pozostałych 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Sztuka polega na dorobieniu kopyta tak aby nie wpadać w dodatkowe koszty. Dalej to już ręka i fantazja mistrza. Chylę czoła przed takimi osobami, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Złożyć czubki to już pikuś, efekt końcowy jw. piękny, ale rozwarstwić tak aby nie uszkodzić i dało się to złożyć masakra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 Właściwie to tylko spody z TR trzeba rwać na zimno, pozostałe ostatecznie można podgrzać. Choć zdarzają się niespodzianki, to akurat z rozbiórką nie mamy większych problemów. Rozebranie cholewek to też nie problem, bo ostatecznie można wszyć nową podszewkę, choć to rzadkość, bo do przeróbki zwykle trafiają buty w dobrym stanie - przeróbka zniszczonych butów lub taniego (w domyśle słabego) obuwia nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. @DRONCONI - przyznam, że nie przerabiamy kopyt (mam ich naprawdę sporo). Jeśli dla danej wysokości obcasa mam jeden lub kilka modeli kopyta, to pokazuję je klientce. Jeśli żadne nie przypadnie jej do gustu, to po prostu odmawiam przeróbki. Szkoda kopyt i czasu (głównie kopyt). P.S. jestem tu od niedawna i w wolnych chwilach przerzucam starsze wątki. Trafiłem na wątek o reklamacjach obuwia, w którym zabierałeś głos. Pomylę się w przypuszczeniach, że otrzymałeś zaproszenie do IPS na 12 marca br.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Właściwie to tylko spody z TR trzeba rwać na zimno, pozostałe ostatecznie można podgrzać. Choć zdarzają się niespodzianki, to akurat z rozbiórką nie mamy większych problemów. Rozebranie cholewek to też nie problem, bo ostatecznie można wszyć nową podszewkę, choć to rzadkość, bo do przeróbki zwykle trafiają buty w dobrym stanie - przeróbka zniszczonych butów lub taniego (w domyśle słabego) obuwia nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. @DRONCONI - przyznam, że nie przerabiamy kopyt (mam ich naprawdę sporo). Jeśli dla danej wysokości obcasa mam jeden lub kilka modeli kopyta, to pokazuję je klientce. Jeśli żadne nie przypadnie jej do gustu, to po prostu odmawiam przeróbki. Szkoda kopyt i czasu (głównie kopyt). P.S. jestem tu od niedawna i w wolnych chwilach przerzucam starsze wątki. Trafiłem na wątek o reklamacjach obuwia, w którym zabierałeś głos. Pomylę się w przypuszczeniach, że otrzymałeś zaproszenie do IPS na 12 marca br.? Tak pomyłeczka. Bliżej mi do Radomia niż Krakowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 Miałem na myśli IPS w Łodzi, przy Zgierskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Instytut przemysłu skórzanego w Krakowie (dawne Centralne Laboratorium Przemysłu Skórzanego) wchłonięte obecnie przez Polskę Izbę Przemysłu Skórzanego z siedzibą w Łodzi. Tak chyba jest teraz. Czy się mylę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modina Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 CLPO zostało wchłonięte przez IPS w Łodzi i jest krakowskim oddziałem IPS. IPS jest członkiem PIPS, ale to dwie oddzielne instytucje. Wnioskowałem z dyskusji o zmianie ustawy konsumenckiej, że jesteś rzeczoznawcą, stąd pytanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Jestem członkowsko związany z Ogólnopolską Izbą Branży Skórzanej w Radomiu. Rzeczoznawcą jest żona. Kolega rozumiem podobny fach? Tzn. Bardziej rzemiosło czy opiniotwórczOść? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts