Jump to content

Brązowe buty Lasocki - skóra licowa (czyszczenie, konserwacja)

MG42
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Moja córka użytkuje buty takie jak poniżej na obrazku i jak to przeciętny 12 latek potrafi je "zmasakrować" w bardzo krótkim czasie. Wg producenta jest to skóra licowa:

Wyczyściłem je pianką do czyszczenia z Wojasa ale efekt jest nieciekawy - zacieki i przebarwienia - a później aquastopem, też Wojasa. Nadmienię, że ostatni raz stosowałem preparaty tej firmy.

Do dyspozycji mam, m.in.: Tarrago Universal Cleaner http://multirenowacja.pl/universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html, Tarrago basic Shoe Cream (bezbarwny), Tarrago basic Protection

Czy można coś z tymi środkami zdziałać? Czy potraktowanie butów ww nie zaszkodzi im jeszcze bardziej? Na tego typu skórze widać wszystkie przebarwienia.

Z góry dziękuję za sugestie, opinie i ew. uwagi.

Tak trochę nubukowo, trochę juchtowo to wygląda. Universal Cleaner powinien być OK, ale co do reszty, to uważaj. W zasadzie przed użyciem czegokolwiek zrób najpierw próbę na mało widocznym skrawku, np. przy pięcie - będziesz miał pewność jak ta konkretna skóra z danym preparatem reaguje.

Producent: "skóra licowa, wielobarwna, niejednolita". Użyłem 'cleanera' i wysmarowałem 'shoe creame'. Ściemniały. Wyglądają nie najgorzej ale ściemniały. Dzięki. Czym to konserwować na przyszłość, żeby nie zmieniały koloru?

Tarrago Nano Cream nada się?  http://multirenowacja.pl/nano-cream-125ml-krem-balsam-do-skor-tarrago.html

Edited by MG42

Dzień dobry.

Moja córka użytkuje buty takie jak poniżej na obrazku i jak to przeciętny 12 latek potrafi je "zmasakrować" w bardzo krótkim czasie. Wg producenta jest to skóra licowa:

Wyczyściłem je pianką do czyszczenia z Wojasa ale efekt jest nieciekawy - zacieki i przebarwienia - a później aquastopem, też Wojasa. Nadmienię, że ostatni raz stosowałem preparaty tej firmy.

Do dyspozycji mam, m.in.: Tarrago Universal Cleaner http://multirenowacja.pl/universal-cleaner-125ml-plyn-do-czyszczenia-skor.html, Tarrago basic Shoe Cream (bezbarwny), Tarrago basic Protection

Czy można coś z tymi środkami zdziałać? Czy potraktowanie butów ww nie zaszkodzi im jeszcze bardziej? Na tego typu skórze widać wszystkie przebarwienia.

Z góry dziękuję za sugestie, opinie i ew. uwagi.

Wojas sprzedaje do pienlęgnacji obuwia produkty Coccine dystrybuowane przez firmę Dakoma. Tu zdałbym się całkowicie na Administratora i słuchał rad. Osobiście dałbym specjalny wosk, rzeczywiście  sciemnieje choć w piękny sposób za to będzie pełne zabezpieczenie przed woda i "wyciągnie" wygląd.